Östnyland firade med barnen på Hoplop

Det var en självklarhet att det även skulle ordnas barnkalas för att fira den ettåriga tidningen Östnyland, säger chefredaktör Micaela Röman.

<b>HÖGT TEMPO. </b>Lilla Amanda Ekman verkade trivas på trampolinen. Mamma Ylva Ekman säger att även föräldrarna får upp värmen när de besöker Hoplop med sina barn.

De glada skratten och tjuten var många när närmare hundra barn med föräldrar deltog i tidningen Östnylands ettårsfest på Hoplop i Borgå på söndagen. Förutom på rutschbanor, bollhav och hoppborgar bjöds det även på födelsedagskaka, kex och saft.

– Det är roligt att det ordnas sådant här för barnen, säger Alexander Lökfors från Lovisa som kommit till äventyrsparken med hela familjen.

Födelsedagsbarnet, tidningen Östnyland, säger Lökfors att han bläddrar i så gott som varje dag men att han också brukar läsa sina nyheter digitalt.

Glad över idén

Chefredaktör Micaela Röman sitter högst uppe i en av klätterställningarna och berättar om Hoplop-idén medan de ivriga barnen rusar förbi.

– Vi ville så klart ordna en traditionell födelsedagsfest med öppet hus på redaktionerna men redan på hösten började vi tala om att vi borde ordna en fest också på barnens villkor. Det verkar vara lyckat, barnen ser ut att ha roligt.

Även de asylsökande barnfamiljerna från Poppel i Johannisberg var inbjudna. Röman säger att det roligaste de asylsökande barnen hittills upplevt är att de fått börja gå i skolan.

– Vi ringde till flyktingförläggningen på fredagen och berättade om festen och de tyckte att det var en alldeles underbar idé. Det är fint att se den förväntan barnen utstrålar när de kom hit i dag.

Nyheter på Facebook

Nere på golvnivå har det blivit dags för mellanmål för mamma Ronja Järvinen med sonen Trym Kuusela och mamma Jenni Virtanen med dottern Fanni.

– Skojigt att det ordnas ett sådant jippo för barnfamiljer, i vanliga fall är det ganska dyrt att komma hit, säger Ronja Järvinen.

Deras nyhetsintag föredrar de att få i digital form.

– Dagstidningen spelar inte en så stor roll för oss, vi sätter hellre pengarna på något annat än en tryckt tidning. Men då Östnyland lägger ut artiklar på Facebook brukar jag läsa dem om de verkar intressanta.

Jenni Virtanen håller med.

Det som syns på Facebook brukar jag läsa, men har ingen fysisk tidning.

– Det som syns på Facebook brukar jag läsa, men har ingen fysisk tidning. Men det är bra att artiklar delas på sociala medier, då blir chansen större att man upptäcker dem.

Vid en av trampolinerna sitter Ylva Ekman och tittar på medan dottern Amanda hoppar.

– Det här är visst ett bra sätt att fira ettårsdagen, men varmt blir det, säger hon och skrattar.

ANDRA LÄSER