Privatpersoner kom till undsättning – man föll genom isen utanför Lovisa

En man gick igenom isen på Grevböleviken vid middagstid på lördagen. Räddningen kom i form av två privatpersoner på fyrhjuling som bärgade den frusne mannen med hjälp av ett rep.

En man gick ner sig isen utanför Lovisa vid middagstid på lördagen. Två privatpersoner hörde rop på hjälp och lyckades dra upp den nödställde ur vaken.
Petra Lind
29.03.2021 08:00
– Det är oklart om det handlade om en pilkare eller någon som annars rörde sig ute på isen, säger jourhavande brandmästare Antti Virtanen på Räddningsverket i Östra Nyland.
Privatpersonerna på fyrhjuling gjorde en livsavgörande insats. De hörde rop på hjälp och lyckades dra upp mannen som gått igenom isen samt forsla honom till landbacken. Virtanen konstaterar att det tog en stund för räddningsmanskapet att komma fram till olycksplatsen.
– Mannen var lindrigt skadad, rejält frusen när första hjälpen sattes in.
Antti Virtanen poängterar att isarna är förrädiska just nu, både längs kusten och i mindre sjöar i inlandet, och rekommenderar att folk undviker att röra sig på isen – speciellts söndagsnjutare men även pilkare gör skäl i att vara försiktiga.
– Pilkarna är ett passionerat gäng och verkar våga sig ut på isen i före som före. De tror att isen håller, men det gäller nog att ha utrustningen i skick och ha både torrdräkt och isdubbar, säger han. Speciellt på platsen där det strömmar är isarna svaga, säger han.
Sjöbevakningen är inne på samma linje som räddningsverket och har ett gott råd till folk: Håll er borta från isarna!

ANDRA LÄSER