Erika Englund: Lyssna till företagarens klagan

Dagens kolumnist är företagare till själ och hjärta, men nu frågar hon sig om det är värt slitet. Hon vill lyfta fram företagarnas fattigdom. Faktum är att majoriteten av egenföretagarna lever under medianinkomsten.

24.01.2023 06:14
December och nyåret var tunga veckor för mig. Mitt företag led av en stor kassabrist, det vill säga jag hade sålt en massa grejer men inte fått betalt samtidigt som försäljningen minskade och jag beställt in varor enligt vad som brukar gå åt i december. Fenomenet är säkert bekant för många företagare och det är enkelt att förstå mekaniken för den som inte är företagare.
Medicinen till åkomman är att kräva in det obetalda och se till att inte ha några extra utgifter, se noga till att inte beställa överlopps, varor som blir i lager eller varor som inte säljs, svinn. De extra utgifterna jag kunde skära var min egen lön och att inte ha timanställda, vilka kostar. Jag skrev också öppet om mina problem på Facebook och fick stort stöd av mina kunder. Genom en fin gåvokortsförsäljningkampanj fick jag ihop så jag klarar mig, en tid.
Men jag varken kan eller vill inte varje vecka börja gråta, böna och be för att rädda mitt företag. Med de radikalt stigande kostnaderna för el är jag närmare än någonsin att kasta in handduken, och jag tror vi är många i samma situation. Hoppet ligger i att Finlands företagare lyckas förhandla om elstöd till företagen, motsvarande dem privathushållen kommer få våren 2023.

ANDRA LÄSER