Nationalskaldens hem jubilerar - firas med digert program

I år har det gått 170 år sedan Runebergs familj flyttade till huset och 140 år sedan det öppnades för allmänheten. Finlands äldsta hemmuseum firar hela oktober.

Finlands äldsta hemmamuseum Runebergs hem jubilerar i oktober.
Östnyland
28.09.2022 14:37
– J. L. Runebergs hem öppnades för publiken 1882 endast fem år efter hans död. Alla möbler och konstverk som tillhörde familjen har fått vara på samma plats som när familjen levde i huset. Museet öppnades på hösten, men det exakta datumet är okänt. Därför firar Runebergs hem för säkerhets skull under hela oktober, säger Susann Hartman som är chef för kulturtjänster i Borgå i ett meddelande.
Festmånaden börjar den 8 oktober med en konsert. Sopranen Johanna Engelbarth, pianisten Laura Attila och barytonen Riku Pelo lever sig in i rollerna som Fredrika och Johan Ludvig enligt texter som Runeberg skrivit. Ville Niittynen som nyligen skrivit sin doktorsavhandling om Runeberg kommer till museet för att berätta om Runebergs förhållande till sin tids filosofiska riktningar. Niittynen håller sitt föredrag lördagen den 22 oktober klockan 14.  
I oktober får man dessutom varje lördag med betald inträdesavgift delta i guidningar i vilka museet och familjen Runeberg introduceras ur olika synvinklar. Under höstlovsveckan, vecka 42, kan alla göra sig en egen nyckelring i gårdsbyggnaden. 
Festmånadens höjdpunkt är en verkstad i museets gårdsbyggnad lördagen den 29 oktober. Då gör man Runebergstårtor enligt Fredrikas recept.
– Medan tårtorna gräddas i ugnen hinner vi också bekanta oss med Fredrikas kök och bakutrustning, säger museiföreståndare på Runebergs hem Maria Kovanen.
Det är också möjligt att delta i firandet utan att personligen komma till Borgå. Runebergs hem har blivit 3D-fotat i år och det är nu möjligt att bekanta sig med museet från hemsoffan.
Noggrannare uppgifter om evenemangen hittar du på webbsidan för Runebergs hem och på Borgå stads webbplats.

ANDRA LÄSER