Tillsammans är stark: Nytt barnkultursamarbete korsar kommungränserna

Kulturhuset Grand i Borgå och Kulturhuset Lilla Villan i Sibbo förenar sina krafter. Målet är att erbjuda kulturupplevelser för barn, unga och barnfamiljer i hela regionen.

Lovisabon Mika Fagerudd spelar Rockpojken i Teater Fabels ungdomspjäs Rockpojken 3.0 är ett led i Kulturhuset Grands och Lilla Villans samarbete kring barnkultur. Föreställningen på Grand har spelats i sänds via kulturhusets Youtube-kanal.
ÖN
06.05.2021 19:35
Coronapandemin har effektivt punkterat möjligheterna att ordna med kulturupplevelser för barn och unga. Där vill Kulturhuset Grand och Lilla Villan komma till gemensam undsättning och se till att regionernas daghem och skolor erbjuds tryggt kulturprogram innan sommarlovet börjar.
– Trots att rådande restriktioner fortfarande är strikta och inga publikevenemang är tillåtna finns det ändå ett stort behov av kulturupplevelser som behöver stillas, säger Grands verksamhetsledare Nadina Vihinen i ett pressmeddelande.
Kulturen kanaliseras digitalt via kulturhusens respektive Youtube-kanaler vankas det teater och musik, i form av två digitala föreställningar. Grand bjuder på Lovisabaserade Teater Fabels pjäs Rockpojken 3.0 lämpar sig för de äldre årskurserna medan Lilla Villan serverar Eppel & Peppels konsert Rassel prassel pling riktar sig till yngre barn.
Samarbetet har samtidigt skapat arbetsmöjligheter för lokala kulturaktörer och tekniker, som även de fått känna av pandemins verkningar på kulturbranschen. När Mika Fagerudd spelade in en uppdaterad version av Anders Peedus pjäs Rockpojken från 1982: Språket har blivit finlandssvenska och dagens snuttifierade kommunikation har blivit ett centralt tema.
Det finns ett stort behov av kulturupplevelser som behöver stillas.

Uttrycksfullt tema

Poängen är ändå densamma. Oavsett om man diskuterar korthugget chattande och via sms eller i längre brevform så måste man kunna uttrycka sig. "Har man inget språk kan man inte uttrycka vad man innerst inne känner, tänker eller tycker" är ett av pjäsens centrala teman.
Mika Fagerudd ses i rollen som Rockpojken filmades på Grands scen och gav samtidigt Daniel Torsell och Oscar Kääriäinen arbete med filmningen.
Eppel & Peppel är ursprungligen en Borgå-Sibbo-duo men när det den här gången drar ihop sig till konsert medverkar fyra musiker: Oskari Lehtonen, Mira Törmälä, Juulia Salonen och Kirsi Ojala. För ljudarbetet ansvarar Mikko Haapoja, ljusen sköts av Aleksis Hakala och inspelningen regisseras av Pekka Suominen med Erik Hippi och Ilkka Salonen som kameramän.
Lilla Villans bidrag till samarbetet är barnkonserten Rassel Prassel Pling som framförs av Eppel & Peppel och kan ses via kulturhusets Youtube-kanal.

Poetiskt plingande

Konserten Rassel Prassel Pling tar avstamp i Sibbobon Hanna Lundströms poesiböcker för familjens minsta, som stöpts om i en tvåspråkig, musikalisk promenad med sång, harmonium, flöjter, dragspel, slagverk och såpbubblor.
– Genom samarbete kan vi nå en bredare publik och det är enklare att genomföra kulturprojekt, säger Lilla Villans verksamhetsledare Petri Pöyhönen och nämner fördelar som gemensam marknadsföring och delade produktionskostnader.
I synnerhet skolor och daghem i Borgå och Sibbo erbjuds tillgång till föreställningarna, och barnkonserten med Eppel & Peppel kommer även att vara tillgänglig för alla mellan den 15 maj och 5 juni.
Den gemensamma kultursatsningen med barn och unga som målgrupp har möjliggjorts via bidrag från olika fonder. Kulturhuset Grand och Lilla Villan har tidigare samarbetat inom ramen för barnlitteraturfestivalen Ord.

ANDRA LÄSER