Ett rum som väcker minnen och ger krafter

Ett rum som stimulerar alla sinnen ställdes inför påsken i ordning på boendet för asylsökande i Johannisberg. Den här gången blev det ett kurdiskt rum.

SÅNG OCH MUSIK. Flera av de asylsökande kurderna på Poppel kan spela olika instrument och sjunga. Stämningen i det kurdiska rummet var ofta på topp.
Carita Liljendahl
29.03.2016 14:40 UPPDATERAD 29.03.2016 14:50
Golven är täckta av mjuka mattor och längs väggarna finns madrasser att sitta på. På väggarna hänger tyg i olika färger, några av dem bildar kurdiska flaggan. På ett bord står en termos med tevatten, några små glas och skålar med socker och nötter.
På bortre kortsidan visas bilder med hjälp av en videokanon. En karta över Kurdistan varvas med fotografier från fester där människor dansar, äter och är glada.
Den 21 mars började det nya året för kurderna och det firades också vid boendet för de asylsökande på Poppel i Borgå. Då öppnades ett kurdiskt rum. De kurder som bor på förläggningen fick själva bestämma hur rummet skulle se ut och vad gästerna skulle bjudas på.
Lite tidigare i vintras hade förläggningen ett afghanskt rum. I framtiden byggs troligen ett syriskt och ett irakiskt rum. De är öppna ungefär under en veckas tid för alla som bor i huset. Av praktiska skäl finns rummet inte under längre tid än så.
– Här måste ju alltid finnas någon på plats för att till exempel servera te, säger Elli Rankka från Finlands Röda Kors.
Hon är handledare för de asylsökande i Johannisberg och hjälper dem att skaffa det material som behövs för rummet. Budgeten är en låg så i första hand handlar det om att kunna servera te, små kakor och kanske nötter. En del av inredningen har boendet fått som donationer.
Tanken är att det här rummet ska ge de asylsökande känslor av välbefinnande och krafter att orka vidare under den svåra tiden då de väntar på besked om sin framtid

Rummet skingrar tankar

Rummet som används för att stimulera flyktingarnas sinnen är inte mer än kanske tio kvadratmeter stort. Stämningen blir fort varm och välkomnande då kurdisk musik börjar strömma ut ur bandspelaren. Flera av kurderna som bor på Poppel är musikaliska och hanterar olika instrument. Några sjunger gärna och det dröjer inte länge innan alla klappar taktfast i händerna. Innan vår träff är slut har vi dansat så att svetten börjat lacka.
HANDLEDER. Socionom Elli Rankka från Finlands Röda Kors är handledare på Poppel och hjälper de asylsökande att bygga rummen som stimulerar känslor.
– Tanken är att det här rummet ska ge de asylsökande känslor av välbefinnande och krafter att orka vidare under den svåra tiden då de väntar på besked om sin framtid, säger Elli Rankka.
Hon är socionom och redan då hon studerade vid Laurea var hon med om projekt där man byggde rum som stimulerade människors sinnen. Liknande rum har byggts också på äldreboenden. Till exempel kan man med bilder och olika dofter framkalla minnen av en rökbastu.
VARSÅGOD. Får det lov att vara något smått salt eller sött till teet?
– Rummet ska ge människorna en chans att koppla av. Med hjälp av olika stimulantia som dofter och smaker eller musik börjar människan minnas allt möjligt och vill ofta också prata om sina känslor.

Stämningen på topp

Kurderna på Poppel berättar gärna om sina traditioner och hur de firade våren under flera veckors tid. Kvinnorna sydde fina kläder åt sig, alla åt gott och dansade. Men efter att kriget bröt ut kunde särskilt inte kurderna i Syrien och Irak längre fira enligt sina traditioner.
Elli Rankka säger att hon själv också får mycket ut av att vara med och bygga rummen. Hennes jobb som handledare på Johannisberg omfattar ofta en hel del administrativa uppgifter. Men då hon förverkligar rummen får hon användning av sina kunskaper som socionom.
– Många kvällar har stämningen verkligen varit på topp, säger hon. Eftersom vi har tre olika språkgrupper här och människor som kommer från olika kulturer är det här ett sätt för oss alla att bli bekanta med varandra.

ANDRA LÄSER