Hackare kom åt adressuppgifter från Konst & Form – dröjde nästan två veckor att meddela utåt om saken

Konst & Forms kontaktlista har stulits. Någon eller några kom åt en mängd adresser via en underleverantör som sköter galleriets kommunikation.

Konst & Form har drabbats av ett dataintrång som ledde till att någon for iväg med adresser.
Max Nybergmax.nyberg@ostnyland.fi
05.12.2022 11:09
Galleriet Konst & Form i Gumbostrand har råkat ut för ett dataintrång. Attacken riktades mot en leverantör som hanterar galleriets utskick, och händelsen uppdagades november. Galleriet meddelande sina kunder om det skedda i ett pressmeddelande på onsdagen (30.11).
– Bolaget som vi använder för extern kommunikation råkade ut för ett dataintrång. Intrånget ägde rum sommaren 2021, men bolaget fick veta om det i slutet av november i år, säger Sonja Falck, marknadsföringsansvarig vid Konst & Form, till ÖN.
Säkerhetsbristen reparerades den 17 november, medan Konst & Form meddelade sina kunder om det skedda i pressmeddelandet den 30 november. Där skriver Konst & Form att säkerhetsbristen gav utomstående tillgång till en fil med adresser och e-postadresser. Filen laddades ner fem gånger under fyra dagar i juni 2021, och IP-adresserna pekar på att den landat i USA, Chile, Jemen, Belgien och Sverige. I praktiken är det ändå lätt att förfalska dylika uppgifter.

ANDRA LÄSER