Unga stjärnor sprider julglädje i Sibbo kyrka

Julens ljusa och glada budskap genomsyrar Sibboförsamlingarnas storsatsning i juletid, konserten Joy to the world. För sången står fyra unga stjärnor som i Sibbo kyrka backas upp av en tjugomannaorkester.

JULKÄNSLA. Joy to the world heter julkonserten som sjungs för gott ändamål i Sibbo kyrka. Under kvällen får publiken ta del av de finaste och mest önskade julsångerna, framförda av de unga och strålande solisterna Elias Kaskinen, Jennie Storbacka, Paulina Biström och Tika Sevón Liljegren.
– Jag har länge funderat på att ordna en julkonsert som är precis så välsjungen som jag inbillar mig att folk vill att en riktigt bra julkonsert ska vara. Joy to the world är just en sådan konsert, och när vi dessutom gör den för ett gott ändmål så känns det riktigt rätt, säger konsertens producent Patrik Frisk, ungdomsarbetare på Sibbo svenska församling.
Konserten genomförs i samarbete mellan Sibbo svenska församling, Sipoon suomalainen seurakunta och Finska Missionssällskapet, och välgörenhetsobjektet är redan klart. Intäkterna från konserten kanaliseras via missionssällskapet till den etiopiska staden Dessie, och närmare bestämt till ett aktivitetscenter för utsatta barn.
– Det är barn som saknar hem, barn vars föräldrar kanske dött i aids, som får hjälp på aktivitetscentret, säger Frisk. Målet för vår välgörenhetskonsert är behjärtansvärt i högsta grad.
Jag har länge funderat på att ordna en julkonsert som är precis så välsjungen som jag inbillar mig att folk vill att en riktigt bra julkonsert ska vara.

Unga solister

Konserthelheten som klingar i Sibbo kyrka den 8 december är tvåspråkig – eller trespråkig om man räknar med några stycken på engelska – och för att framföra de mest önskade julsångerna har fyra unga stjärnor engagerats. Det kanske största namnet är Jennie Storbacka, ett verkligt musikproffs som hörts och setts i otaliga musikalproduktioner, i teve och i olika konsertsammanhang.
Högaktuell i Svenskfinland är den begåvade sångerskan Tika Sevón-Liljegren som vann årets upplaga av den finska talangjakten X Factor. I somras blev hon dessutom närmare bekant för många via sitt inkännande sommarprat på Svenska Yle.

Joy to the world

Julkonsert i Sibbo kyrka lördagen den 8 december klockan 18 (dörrarna öppnas klockan 17).
Med solisterna Elias Kaskinen, Jennie Storbacka, Paulina Biström och Tika Sevón Liljegren samt tjugo musiker i JTW Orchestra under ledning av Mauriz Brunell.
Välgörenhetskonsert, intäkterna går till ett aktivitetscenter för utsatt barn i etiopiska Dessie.
Biljetterna kostar 25 euro på församlingarnas Sibbokansli och vid dörren samt 27,50 euro via Tiketti.
Konsertinfo finns också på Facebook samt på Instagram och på Twitter bakom taggen #JTW2018.
Arrangörer är Sibbo svenska församling, Sipoon suomalainen seurakunta och Finska Missionssällskapet.
Talangfull i högsta grad är även Elias Kaskinen, en mångsidig ung artist som har många järn i elden. Bland annat gick han segrande ur fjolårets Tähdet Tähdet, teveproduktionen där solisterna får ta ut svängarna i en rad olika genrer.

Sibbosångerska

För Sibboborna är det speciellt roligt att Paulina Biström gästar sin tidigare hemkommun, där hon också hörts tidigare i flera olika konsertsammanhang. Biström har studerat sång vid Royal Academy of Music i danska Århus och är känd för sin mångsidiga teknik och sina känsliga låttolkningar.
– Vi har velat satsa på kvalitet hela vägen och de fyra solisterna backas upp av en orkester med tjugo musiker som leds av Mauriz Brunell. Mauriz har också gjort mycket för de musikaliska arrangemangen, säger Patrik Frisk.
Projektorkestern, som går under namnet JTW Orchestra, består av unga proffsmusiker.
– Nu är det de yngres tur att visa vad de går för och ta för sig av de stora verken och sångerna som hör till julen, säger Frisk.

Sköna julstycken

De välkända julstyckena löper som en röd tråd genom konserten – "det blir inga poppigheter" som Patrik Frisk uttrycker det – och de musikaliska arrangemangen är stora, dynamiska och gripande. Joy to the world kommer både med lite lättare stycken, såsom Mary did you know som på sistone har seglat upp som en julfavorit, och med klassiker som Sylvian joululaulu och O helga natt.
Nu är det de yngres tur att ta för sig av de stora verken och sångerna som hör till julen.
Utöver musiken har också inramningen i vackra Sibbo kyrka en central plats i helheten. En scen byggs upp framme i kyrkan och med scenografiska medel, med ljus och ljud; allt för att skapa en proffsig och helgjuten musikupplevelse.
– Folk har en speciell kyrkokonsert, fylld av julens glädjebudskap, att se fram emot, säger Patrik Frisk.
Biskop Björn Vikström är konsertens beskyddare.
ANDRA LÄSER