Fyrsällskapet gästspelar i Östnyland – visar fyra fyrfilmer på lördag

Fyrsällskapet visar nya fyrfilmer i Lovisa och i södra Sibbo i helgen. Det handlar bland annat om Kallbådan, den kända fyrön utanför Porkala.

Den röda fyren på Kallbådan utanför Porkala fyller 100 år. Det handlar bland annat om den i Fyrsällskapets nyaste fyrfilm.

Finlands Fyrsällskaps nya turné går under namnet På fyröarna och i filmens form uppmärksammas de två legendariska fyrarna i Porkala i Kyrkslätt, Rönnskär och Kallbådan. Den nyaste fyrfilmen heter Tiden på Porkalas fyröar är formas som en berättelse om tre människor som levde på de här öarna, och på lördag stannar fyrsällskapets turné till på Kino Marilyn i Lovisa och på föreningshuset Träskberga i Kalkstrand.

Rönnskär fyr fyller 220 år i höst medan den röda fyren på Kallbådan fyller 100 år. Fyrsällskapet publicerade i augusti boken Fyrar och lotsar i Porkala som handlade om de här jubilerande fyrarna. I boken berättas det både om fyr- och lotslivet på fyröarna, men också och om den livliga sjöfarten och de många krigen som utspelat sig i farvattnen utanför Porkala under de senaste trehundra åren.

Turnéns andra film Min väg till fyren handlar om fyrentusiaster och dessutom visas en kortfilm om fyren på Märket.

– De flesta finska fyrarna befinner sig på små och ofta avlägsna öar. I synnerhet Kallbådan i Porkala är en sådan. Det gav oss idén att under det temat samla både våra nya och äldre, redan klassiska mindre filmer, säger Pekka Väisänen, ansvarig för Fyrsällskapets höstliga filmturné.

Fyrsällskapets produkter, såsom boken om Porkala, finns till salu i samband med filmvisningarna. Intäkterna går till renovering av fyrar och till att dokumentera fyrarnas historia.

Fyrfilmerna visas lördagen den 26 september kl. 13.30 på Kino Marilyn i Lovisa och kl. 16.30 på föreningshuset Träskberga i Kalkstrand ( Nevasvägen 340). Det är fritt inträde till filmvisningarna som genomförs med hänsyn till rådande coronarestriktioner.