Avgörande tider på klättercentret Grottan – coronapandemin for i väg med kunderna

Carolina Mikander säger att Grottan är det östligaste klättercentret i regionen och att man har kunder även från Kotka och Fredrikshamn. Bild: Kristoffer Åberg

Företagare Carolina Mikanders upprop till bouldering-entusiasterna på Facebook gav resultat och efter en svår vår och sommar har kunderna igen börjat hitta till klättercentret i Hattula. Men att klara av både hyra och lån är fortfarande en utmaning i coronatiderna.

Carolina Mikander får det att se enkelt ut: med några kraftiga ryck är hon högst uppe på den fem meter höga klätterväggen som lutar utåt i 45 graders vinkel. Lika behändigt kommer hon ner igen.

– Folk som inte känner till bouldering blir ofta förvånade över att man i den här grenen varken använder rep eller sele. Den tjocka madrassen nedanför är mjuk att landa på. En annan missuppfattning är att man skulle behöva vara väldigt stark för att syssla med bouldering: klarar man av att komma upp på en stege klarar man också av den raka klätterväggen. Det brukar ge inspiration att också börja öva på de svårare väggarna.

Folk som inte känner till bouldering blir ofta förvånade över att man i den här grenen varken använder rep eller sele.

Ensamföretagare

Lovisabon Mikander arbetade ursprungligen på ett klättercenter i Helsingfors. Hon började fundera på om en liknande företag skulle kunna fungera närmare hemmet och för fyra år sedan slog Grottan upp sina dörrar. Kunderna har varit tillräckligt många för att hon skulle kunna leva på intäkterna efter att hyran betalts och lånet avkortats men då coronapandemin slog till under våren började maskinen hosta.

– Då hade jag kvar endast omkring 20 procent av kunderna. Under april och maj höll jag stängt enligt regeringens direktiv och när Grottan öppnade igen i juni var kunderna ganska få. Ett litet företag som mitt har ingen större ekonomisk buffert så i början på hösten började det kännas att gränsen närmade sig för när det inte längre går att fortsätta.

Kunderna ställer upp

Mikander konstaterar att hyran för hallen ska betalas oberoende av hur många kunderna är. Därtill ska företagslånet från Finnvera avkortas och här skulle Mikander hoppas på lite mer flexibilitet.

– Jag kunde visserligen hålla paus i avbetalningarna under sommaren men det ledde till att amorteringsbeloppet stiger. Finnvera går inte med på att förlänga lånetiden. Det är synd eftersom mitt lån ur deras synvinkel ju handlar om småpengar men för mig skulle det vara viktigt.

Jag tror det är viktigt att påminna kunderna om att vi städar regelbundet.

Till Mikanders lycka verkar bouldering-entusiasterna komma till undsättning: för ungefär en vecka sedan publicerade hon ett upprop på Facebook om att Grottans framtid är hotad och det har gett resultat.

– Genast nästa dag kom fler kunder hit för att klättra, nu hoppas jag att effekten håller i sig. Jag tror det är viktigt att påminna kunderna om att vi städar regelbundet. Den 10 oktober ordnar vi en lättsam tävling där man ska klättra med Reino-tofflor och vi har begränsat deltagarantalet till trettio för säkerhets skull.

Mikander säger att Finnvera-lånet är betalt inom ett år och bara Grottan klarar sig så långt ser läget lugnare ut. Hon funderar också på att ta med en delägare i bolaget.

– Några kunder har visat intresse för att köpa en del av företaget. Jag tycker det är en glädjande signal om att folk tror på Grottans framtid.

Mer läsning