Avföringsbakterier på Sondby 1 – oklart var de härstammar ifrån

BADFÖRBUD. Avföringsbakterier har upptäckts på badstranden Sondby 1, och det klarnar först på fredagen när det är okej att simma där igen. Bild: KSF Media Arkiv

Simma inte på badstranden Sondby 1, lyder miljöhälsovårdens uppmaning efter måndagens bakterieprover. De visade på avföringsbakterier, men några änder har inte synts till på stranden.

Under onsdagen gick miljöhälsovården i Borgå ut med en uppmaning om att inte bada på stranden Sondby 1, det vill säga den första sandstranden till höger om man kommer från Borgå. Orsaken var att höga bakteriehalter hade upptäckts, närmare bestämt avföringsbakterier som kan leda till diarré och uppkastningar.

– I nuläget vet vi inte var de kommer ifrån, men de här bakterierna finns både i människors och djurs avföring, säger Maarit Lönnroth på miljöhälsovården.

I vanliga fall härstammar avföringsbakterierna från änder, men några sådana spår syntes inte till enligt Lönnroth. Lönnroth kan inte utesluta att de skulle kunna komma från exempelvis en båts septiktank.

Bakterierna kan dröja kvar i vattnet ett tag eftersom stranden är rätt grund och det varit rätt vindstilla på sistone, vilket innebär att vattnet inte rör på sig och nytt strömmar in. Prover togs även på Sondby 2, men de visade inte på förhöjda bakteriehalter.

Miljöhälsovården ska ta nya prover och resultaten från dem väntas komma på fredagen. Borgå stad kommer att informera om bakteriehalterna på sin webbsida.

Maarit Lönnroth tillägger att det varma vädret den här veckan kan medföra alger, och att det gäller att vara uppmärksam på det när man tänker bada.

Lägger du märke till något som tyder på höga bakteriehalter får du gärna höra av dig till miljöhälsovården per e-post till adressen ymparistoterveydenhuolto@porvoo.fi eller per telefon till kundbetjäningen 040 168 8844 (vardagar klockan 9–12).