"Att lära barnen dyka är praktiskt taget omöjligt" – få räddningsalternativ för de instängda

En grupp utländska dykare förbereder en sökning i de översvämmande delarna av grottan Bild: Lehtikuva/AFP/Royal Thai Navy

Räddningsdykaren Patrik Grönqvist från Borgå ser två möjliga alternativ för att få ut de 12 pojkarna och deras fotbollstränare som suttit fast i en grotta i norra Thailand i tio dagar.

Patrik Grönqvist har lång erfarenhet av räddnings- och grottdykning. För ett par år sedan bärgade han sina omkomna vänner från den vattenfyllda grottan Plura i Norge.

– Det bästa vore förstås om pojkarna själv kunde gå ut ur grottan, säger Grönqvist då HBL ringer upp honom.

Räddningsdykaren Patrik Grönqvist. Bild: Niklas Tallqvist

Orsaken till att de 11-16 år gamla pojkarna och deras 25-åriga tränare sitter fast är att monsunregn fyllt den vanligtvis torra Tham Luang-grottan i norra Thailand med vatten. Det kan dröja länge innan vattennivån sjunker så att de kan ta sig ut på egen hand. Grönqvist förhåller sig ändå optimistiskt till den här lösningen.

– Pojkarna och tränaren har suttit i grottan i 9-10 dagar redan. På Facebookvideon där räddningsdykarna för första gången når fram till dem verkar de vara välbehållna och vid gott humör. Om man förser dem med mat, kläder och belysning klarar de sig säkert en längre tid i grottan.

Att försöka pumpa ut vattnet ur grottan beskriver Grönqvist som att "pumpa havet tomt – det kommer lika mycket tillbaka."

Lär pojkarna dyka

Den thailändska marinen förbereder sig nu för att utbilda pojkarna i dykning så att de tillsammans med räddningspersonal skulle kunna dyka ut ur grottan. Enligt Grönqvist är projektet teoretiskt möjligt, men ytterst svårt att genomföra. Enligt medieuppgifter kan pojkarna inte simma.

– Grottan är flera kilometer lång och att genom en några timmars utbildning få barnen att dyka ut är nog nästan omöjligt. Man borde också transportera en massa dykargrejer genom trånga platser i grottan.

Här kan du se den thailändska marinens video som visar stunden då räddningsdykare hittade det försvunna juniorfotbollslaget.

Att ideligen dyka långt in i grottan är dessutom väldigt påfrestande för räddningsdykarna, påpekar Grönqvist. Sikten är dålig och grottan har restriktioner som försvårar dykarnas arbete. Men grottan har också egenskaper som underlättar dykarnas arbete – till exempel är vattnet grunt och varmt, bedömer Grönqvist.

Borrar hål

Ytterligare ett alternativ för att få ut fotbollslaget ur grottan är att borra ett hål i berget och lyfta ut dem den vägen. Försök har redan gjorts men det har visat sig vara problematiskt eftersom berggrunden är mycket hård och det är svårt att träffa den lilla luftfickan som pojkarna och tränaren sitter instängda i.

Men liknande borrningar har gjorts tidigare så Grönqvist utgår ifrån att det ska gå att göra här också. Till exempel i Chile år 2010 borrade man sig ner till en grupp gruvarbetare som fastnat 700 meter under jorden, och lyckades lyfta upp dem en efter en.

Bild: TT

– Det behövs bra utrustning och antagligen hjälp från utlandet, men det ska nog vara möjligt att borra ett hål ner i grottan. Resurser borde finnas till vad som helst i en sådan här situation. Ingen räknar vad det kostar – det får man i alla fall hoppas.

Själv förhöll sig Grönqvist inledningsvis pessimistiskt till att de instängda skulle fås ut ur grottan med livet i behåll. Men nu ser det mycket ljusare ut, tycker han.

– Nog kommer de ut levande.

Upp till 1 000 personer uppges ha deltagit i räddningsinsatsen – däribland frivilliga, militärer och grottdykningsexperter från olika håll i världen. Patrik Grönqvist skulle inte ha tackat nej till en hjälpförfrågan.

– Om det varit närmare skulle man gärna ha hjälpt till.

Mer läsning