Åt du på italiensk Nickbyrestaurang i tisdags? Ge akt på coronasymtom

Besökte du restaurangen Sapori D'Italia i Nickby och har lindriga, coronaindikerande symtom? Kontakta vårdcentralen i Sibbo omedelbart och få en tid för coronatest. Bild: Ksf-arkiv/Kristoffer Åberg

Personer som besökt restaurangen Sapori D'Italia i Nickby uppmanas att övervaka sitt hälsotillstånd noga. En matgäst som lunchade där i tisdags har konstaterats vara smittad av coronaviruset.

Den kritiska tidpunkten för besöket på Sapori D'Italia (före detta Kolifej) vid Stora byvägen i Nickby är tisdagen den 29 september ungefär klockan 11–11.40. Det var då som matgästen, som senare testade positivt för covid-19, åt på restaurangen.

Hälsomyndigheterna i Sibbo meddelar att personer som exponerats i nära kontakt har kontaktats och försatts i karantän, men även andra personer som besökte matstället kan ha exponerats för coronaviruset.

Personer som besökt Sapori D'Italia vid tidpunkten i fråga uppmanas övervaka sitt hälsotillstånd mycket noga under de följande två veckorna efter en eventuell exponering. Om de får symtom, skall de omedelbart kontakta teamet för smittsamma sjukdomar i Sibbo per telefon på numret 09–2353 6012.

Observera att numret endast är för Sibbobor som besökt Sapori D'Italia och får symtom kan ringa till nummer. Även personer som endast uppvisar lindriga symtom ska omedelbart söka sig till coronavirustest. Efter testet ska man stanna hemma och vänta på resultatet och undvika nära kontakter speciellt med äldre människor och personer som hör till riskgrupper.

Andra personer som är i behov av coronatest ska på normalt sätt kontakta hälsocentralen på numret 09–2353 6001. Personer från andra kommuner som uppvisar symptom ska kontakta hälsovårdstjänsterna i det egna bostadsområdet.

Symtom på coronavirusinfektion inkluderar till exempel stegring, feber, hosta, huvudvärk, muskelsmärta, ont i halsen, snuva, andfåddhet, förlust av luktsinne eller smak, illamående, diarré och onormal trötthet.

Sibbo rekommenderar kommuninvånarna att laddar ner appen Coronablinkern på telefonen. Coronablinkern kan laddas ner på adressen koronavilkku.fi/sv/.

Mer läsning