Asfaltsänglar uruppförs på Lilla Villans scen

ASFALTSÄNGLAR. Salla Leino har dramatiserat Johanna Holmströms roman Asfaltsänglar och regisserar pjäsen Asfalttienkelit som i maj har urpremiär på Lilla Villan i Nickby. I höst ges pjäsen också på svenska. Bild: Kristoffer Åberg

Johanna Holmströms roman Asfaltsänglar har i dramaturgen och regissören Salla Leinos händer tagit dramatisk form. Pjäsen Asfalttienkelit uruppförs på Lilla Villan i Nickby i maj, då på finska. Till hösten ges pjäsen också på svenska.

– Det är jättekul att Asfaltsänglar får sitt uruppförande i Nickby, säger Sibbobördiga författaren Johanna Holmström vars roman från 2013 nu görs som pjäs. Det är modigt av Lilla Villan att satsa på en nyskriven pjäs.

Romanen handlar om en finlandssvensk-nordafrikansk, muslimsk familj där fokus ligger på konvertiten, mamman Sarah, och på systrarna Leila och Samira som är representanter för det mångkulturella Finland. I boken lyfter Holmström fram en rad högaktuella teman kring invandring, kring främlingskap, kring trosfrågor, kring etik, kring könsroller och kring kulturkrockar, ämnen som Salla Leino arbetat vidare på i sin dramatisering av texten.

– Det blev en jättebra story som är både berörande och dramatisk. Salla har plockat ut och skrivit vidare på min berättelse och hennes tolkning har gett mig många aha-upplevelser, säger Johanna Holmström.

Asfalstänglar rör sig kring teman som känns väldigt aktuella och intressanta.

Romanen Asfaltsänglar är i sig filmatiskt skriven, uppbyggd som den är av många tablåer, och Holmström har ända från början haft lätt att se berättelsen utspela sig på film eller på scen. Det finns många olika ingångar till vad man kan lyfta fram i pjäsformatet och hon överraskades men blev också förtjust i Salla Leinos val att fokusera på bokens kärlekshistoria. Just den delen är inte särskilt framträdande i romanen.

Fristående pjäs

Vid det här laget har det gått två år sedan Salla Leino första gången tog kontakt med Johanna Holmström och föreslog ett pjässamarbete kring Asfaltsänglar. Holmström berättade bland annat om bakgrunden till boken, om mottagandet och gav sedan Leino fria händer att skriva en fristående konstnärlig text utifrån romanen.

Nu är arbetet med Asfallttienkelit, som pjäsen heter på finska, på upploppet och läsrepetitionerna med skådespelarna Kaisa El Ramly, Anna Kuusamo och Olli Haataja är i full gång. Johanna Holmström kommer själv att då och då vara med på övningarna och får se sina romankaraktärer vakna till liv i pjäsformat.

Fakta

Asfaltsänglar/Asfalttienkelit

Johanna Holmströms roman Asfaltsänglar i dramatiserad form av Salla Leino uruppförs på finska på Lilla Villan i Nickby lördagen den 7 maj klockan 19. Pjäsen Asfalttienkelit ges ytterligare fem gånger i maj.

Den svenskspråkiga pjäsen Asfaltsänglar i Johanna Holmströms översättning har premiär på Lilla Villan den 18 augusti klockan 19 och visas ytterligare fem gånger i augusti.

Biljetterna kostar 20/12/10 euro och kan bokas via info@lillavillan.fi.

Scenografen och kostymansvariga Nina Mansikka har inspirerats av parkour, av flickiga Barbie-lekar och av den digitala verklighet som ungdomarna lever i då hon skapat föreställningens estetik. I Sanna Salmenkallios ljudplanering och vidare, i pjäsens musikval, kan man höra den mångkulturella värld som skildras i pjäsen.

Johanna Holmström kommer att översätta pjästexten till svenska och på hösten ges Asfaltsänglar också på svenska på Lilla Villan. Holmström hoppas också att pjäsen ska ses på andra scener runtom i landet, inte minst i Borgå.