Asfaltsänglar får svenskspråkig premiär

ASFLATSÄNGLAR. Kaisa El Ramly, Olli Haaaja och Anna Kuusamo gör samtliga roller i Salla Leinos dramatisering av Johanna Holmströms roman Asfaltsänglar som nu ges på svenska på Lilla Villan. Bild: Lars Kastilan

Nästa vecka har Asfaltsänglar svenskspråkig urpremiär på Lilla Villan i Nickby. Pjäsen som baserar sig på Sibbobördige Johanna Holmströms roman om ett mångkulturellt Finland gavs på finska i maj och nu står svenskan i turen.

Asfaltsänglar, dramatiserad och regisserad av Borgåbon Salla Leino, är en aktuell och rörande pjäs som handlar om döttrarna i en finlandssvensk-nordafrikansk muslimfamilj. Det är Leilas och Samiras berättelse. Tre skickliga skådespelare gör föreställningen: Kaisa El Ramly, Anna Kuusamo och Olli Haataja spelar Leila och Linda, Leilas familjemedlemmar, mormor, poliser, mammans muslimvänner, skinheads, mopopojkar och andra roller i pjäsen.

Den finska urpremiären spelades i maj på Teater Lilla Villan och fick bra respons. Bland annat Östnylands recensent Egil Green upplevde att de två unga muslimkvinnornas uppväxtstory hade plats såväl för humor som för svärta. Enligt honom fungerade den förenklade scenografin utmärkt, inspirerad som den var "av parkour och flickaktiga barbielekar med välvald ljusdesign" och musik av bland annat Darude och Katy Perry.

Så riktar sig pjäsen även till stora delar just till ungdomar, och Asfalttienkelit sågs av flera olika skolgrupper. Den finska versionen av pjäsen vann de facto uppskattning både hos elever och lärare, och valdes till Lainsuojattomat-teaterfestivalen som ordnas i september i Björneborg.

Teater Lilla Villan ger Asfaltsänglar i två kvällsföreställningar och fyra förmiddagsföreställningar på svenska. Precis som i den finskspråkiga pjäsversionen bär scenografin och dräkterna Nina Mansikkas handlag medan Pekka Pitkänen står för ljusplaneringen och Sanna Salmenkallio för ljudplaneringen.

Urpremiären på svenska ges torsdagen den 18 augusti klockan 19. ÖN

Fakta

Asfaltsänglar

Pjäsversionen av Johanna Holmströms roman med samma namn ges i höst på svenska på Teater Lilla Villan i Nickby.

Urpremiären är torsdagen den 18 augusti klockan 19, de övriga föreställningarna ges fre 19.8 kl. 9.30, må 22.8 kl. 9.30, ti 23.8 kl .9.30, ons 24.8 kl. 9.30, lö 27.8 kl 19.

Biljetterna kostar 20/12/10 euro. Pjäsen lämpar sig för över 13 år gamla.

För närmare information se www.lillavillan.fi.