Årstiderna växlar i bildkonstamatörernas utställning i Konstfabriken

VACKRA VYER. Borgå bildkonstamatörers digra årsutställning i Konstfabriken bjuder bland annat på Borgåmotiv målade i olika tekniker under olika årstider. Bild: Kristoffer Åberg

Från höst till vinter heter Borgå bildkonstamatörers årstidsinspirerade utställning som pågår i Galleri Hörnan och restaurang Verstas till den 22 december.

Borgå bildkonstamatörer med cirka 130 medlemmar är en aktiv gruppering inom konstlivet i Borgå. Till de årligen återkommande traditionerna hör en brett upplagad, årlig utställning där föreningens hobbykonstnärer får ställa ut de bästa bitarna, så att säga, ur årets skörd. Naturen och årstiderna har varit aktuella teman under de senaste utställningarna och nu har man kommit fram till seriens avslutande del, Från höst till vinter.

Bland föreningens medlemmar hittas målare, tecknare, grafiker, fotografer och keramiker, och hobbykonstnärerna tar sig också an årstidstemat på bred front. Den aktuella utställningen i Galleri Hörnan och restaurang Verstas i Konstfabriken bjuder bland annat på en lång rad vackra Borgåmotiv, där de bekanta vyerna tolkats i olika tekniker.

Flora och fauna intresserar också. Talgoxar, domherrar och vattenblänkta sjöfåglar hittas bland motiven, liksom höstglöd och svampskörd.

Borgå bildkonstamatörer är hobbymedlem i Konstföreningen i Borgå, och samlar såväl svensk- som finskspråkiga amatörkonstnärer. En del av medlemmarna har varit med i tio år medan andra är nybörjare. Flera konstintresserade får plats i verksamheten, det är bara att anmäla sig via https://porvoontaideyhdistys.fi/liity-jaseneksi.

Utställningsverksamheten är viktig för medlemmarna, det motiverar att få ställa ut sina verk och att göra det tillsammans med likasinnade gör tröskeln lägre. Det var Tor Ekstam som tog initiativ till den första hobbykonstutställningen som ordnades 1980.

Utställningen Från höst till vinter pågår i Konstfabriken fram till den 22 december.

Mer läsning