Arslan Khataev följer gigantiska fotspår

STOR CHANS. Arslan Khataev boxas i tyska Bundesliga och drömmer om OS 2020. Bild: Tommi Willberg

Det har varit ett otroligt år för 18-åriga Borgåboxaren Arslan Khataev. Matcher och sparrning med stortävlingsmedaljörer samt en resa till OS i Rio. Nyss blev han uttagen till prestigefyllda GeeBee-turneringen – men tvingades ge återbud då han blev inbjuden till tyska Bundesliga som första finländare sedan en viss Robert Helenius.

De senaste veckorna har goda nyheter duggat över den lovande Borgåboxaren Arslan Khataev. Först blev han uttagen till truppen som boxas i Gee Be-turneringen i Helsingfors som tillsammans med Tammer-turneringen är den mest ansedda amatörturneringen i Finland.

Det blev ändå en ändring i planerna då Khataev fick ett meddelande av tränaren Karre Anttonen.

– Det kom som en överraskning. Plötsligt fick jag ett meddelande av Karre där det stod att jag fått en inbjudan till att boxas i tyska Bundesliga. Jag trodde honom först inte men han försäkrade att det är sant, berättar Khataev.

Boxningsföreningen Boxteam Hanse Wismars chefstränare Sebastian Zbik, före detta proffsvärldsmästare, hade lagt märke till den finländska talangen och de kommande två veckosluten är Khataev i hetluften i Bundesliga.

Khataev är den första finländaren sedan Robert Helenius som boxas i Bundesliga. Tungviktaren som likaså fick sin boxningsfostran i Borgå kämpade för Hertha Berlin säsongen 2006-07.

– Det är väldigt fint att få en sådan här chans. Det här är en chans som öppnar dörrar. Det är fint att vara i samma sits som Robert var, även om viktklassen inte riktigt är den samma, säger Khataev, som boxas i 60-kilosklassen.

– Det gör inget fast jag missar min första GeeBee-turnering. Det här är större. Upplevelsen och synligheten man får är större. Jag är väldigt glad över det här.

Först var det meningen att Khataev skulle boxas bara kommande helg, men Zbik erbjöd honom att träna i Tyskland i en vecka och sedan delta i en turnering till. Khataev tackade givetvis ja.

Första hela senioråret

Sedan en händelserik förra sommar med både OS-kval och tuffa första matcher i herrklassen har en del ändrats i Khataevs liv. Det blev en flytt till Helsingfors, byte av skola och ett steg mot en mer proffsigare vardag. I skolan Omnia i Alberga är dagarna kortare och Khataev hinner träna både före och efter skoldagen.

– Det har varit en bra grej, säger han.

Om matcherna i Tyskland går bra hoppas Khataev på fortsatt förtroende – antingen i Boxteam Hanse Wismar eller i någon annan tysk Bundesligaförening. Säsongen i Tyskland lider mot sitt slut och nu har han en bra chans att ge prov på sina kunskaper.

Efter Tyskland ställs blickarna mot FM för seniorer. På juniornivå är Khataev EM-tvåa samt nordisk och finsk mästare.

– I senior-FM slåss jag om guld, säger 18-åringen.

FM i Kyrkslätt om en dryg månad är ingalunda Khataevs tuffaste utmaning. Förra sommaren bjöd på något en då 17-årig talang bara vågat drömma om.

– Jag fick delta i OS-kvalturneringen. Jag tror jag var den enda 17-åringen där, då fick ännu minderåriga delta om de fyllde 18 samma år. Det blev tre matcher i herrklassen i fjol. Jag mötte Kazakstans och Asiens mästare som också var VM-trea och min andra match var mot kubanen som vann sitt andra OS-guld i Rio. Jag mötte honom i första OS-kvalmatchen. Det var en rätt så svår match. Men samtidigt den bästa upplevelsen man kunde få, berättar Khataev som senare tog en fin skalp då han slog en tysk toppboxare.

Khataev hör också till de idrottare som undervisnings- och kulturministeriets stöder. Stödsumman som Khataev fick är 5 000 euro. Ett välkommet tillägg som Khataev planerar att investera klokt.

– Jag sparar pengarna och använder dem till något jag verkligen behöver. Det första jag kom att tänka på var att köpa en bil, men sedan använde jag sunt förnuft, säger ynglingen leende.