Arkivpärla: Den 13 december 2015 kröntes Östnylands första lucia – lucia med följe samlade in drygt 14 000 euro genom sitt lussande

Östnylands lucia 2015. Bild: KSF-Medias arkiv

I år kröns inte Östnylands lucia 2020, och därför blir det inga reportage hemifrån lucia, från ringprovning och inte heller från sångövningar. I stället bjuder vi på luciastämningar från gångna år, och på Facebook kan du vara med i utlottning av fina priser.

– Folk kanske tror att jag hakat upp mig, men jag upprepar det gärna än en gång. Vi tycker om att sjunga och uppträda och nu då vi gjort det har vi lyckats göra något gott som kommer att glädja så många. En otrolig upplevelse, säger Östnylands första lucia Anna-Julia Stråhlmann i ÖN:s Micaela Römans fem år gamla intervju med den färdigt lussade lucian.

Tärnorna i luciaföljet heter Jennie Hagman (t.v) och Ellen Söderberg.

Luciatrion hann med drygt 100 uppträdanden under sitt förvärv. Luciatrion uppträdde på daghem, på äldreboenden, på sjukhusets många avdelningar och i år också på flyktingboenden i regionen.

Kontakt

– Vi kommer att använda de pengar vi nu fick för att ordna en allaktivitetsdag i Borgå, säger Martina Lindroos, biträdande chef för Röda Korsets asylboenden i Johannisberg och Karijärvi. Vi vill ordna en dag med olika idrottsgrenar, god mat och samvaro. Vi vill bidra till att de asylsökande som finns i regionen ska kunna knyta kontakter och träffa nya vänner, fortsätter Lindroos.

Luciajuryn hade på förhand slagit fast tre insamlingsmål för årets luciamedel, Röda Korset i Östnyland var ett av dem och fick drygt 4000 euro av östnylänningarna.

– Jag vill passa på att tacka tidningen Östnyland för positiv rapportering om våra asylsökande, säger Lindroos. Det att tidningen har gett de asylsökande ett ansikte och skrivit om dem som de människor de är, bidrog säkert till att de som deltog i insamlingen var så givmilda och tänkte just på oss.

Trots att vi inte kröner Östnylands lucia i år har vi en insamling.

Betala din donation genom att sätta in valfri summa på kontot FI7540501050027068.

Donation med SMS-meddelande: Om du vill donera 2 euro, skicka SMS till numret 16155 och skriv meddelandet ÖN Lucia. Om du vill donera 10 euro, skicka SMS till 16155 numret och skriv meddelandet 10 E ÖN.

Du kan också besöka Borgåbygdens ungdomsförbunds kansli på Tingsgårdsvägen 4 b i Borgåoch betala valfri summa. Kansliet är öppet måndag-torsdag kl 9.15-15.45

Insamlingslov med numret RA/2020/1378

De övriga fastslagna insamlingsmålen var barnavdelningen på Borgå sjukhus, som fick 2 500 euro och närståendevårdarna i Östnyland som fick 2 000 euro.

Glädje

– Vi har blivit otroligt sammansvetsade, säger lucia och tittar på sina tärnor. Det är klart, var och en av oss visste i grund och botten vad luciauppdraget gick ut på, men mycket har också överraskat oss. Dels har det varit roligare än vi trodde, dels har vi blivit mer berörda än vi kunde gissa. Att vi dessutom skulle bli så sammansvetsade, riktigt goda vänner, är en fin bonus.

– Vi kommer att ses också i luciatecken i framtiden, senast den 13 december kommer vi att sitta i kyrkan.

Samarbete

Östnylands lucia utsågs i december för första gången, det är fråga om ett samarbete mellan Aktiastiftelsen i Borgå, Borgåbygdens ungdomsförbund, Yle Östnyland och tidningen Östnyland. Insamlingen gav i år drygt 14 000 euro och drygt 5 600 euro fördelades mellan föreningar och aktörer som anhållit om bidrag av luciajuryn.

Artikeln publicerades första gången den 10 februari 2016.

Mer läsning