Arja Saijonmaa bjöd på mäktig julkonsert i Borgå domkyrka

FULLSATT. Arja Saijonmaas julkonsert fyllde Borgå domkyrka på torsdagskvällen. Bild: Helén Kurri

Konserten var elegant, kraftfull och med en fläkt från stora världen.

Det var en fint uppbyggd julkonsert som Arja Saijonmaa hade byggt upp tillsammans med sina musiker Petri Somer på piano och Mikko Helenius på bandoneon, argentinskt dragspel.

Under konserten fick publiken en inblick i Saijonmaas långa karriär, som tog internationell fart i mitten av 1970-talet, då den grekiske kompositören Mikis Theodorakis fick upp ögonen för den finska sångerskan med så mycket kraft i stämman.

På den tiden var jag själv en tonåring i den lilla småländska orten, och vinylskivan där Arja Saijonmaa tolkas Theodorakis musik snurrade under en period nästan oavbrutet på grammofonen. Musiken förenade mig och min mamma, och jag tror att även pappa var ett fan av finska Arja.

Det var någonting i Arjas finska intonation och hennes tolkningar som genast slog an en ton hos svenskar i alla åldrar, och kanske också lade grunden för min kärlek till Finland.

För ett par veckor sedan fick jag så ett telefonsamtal, och jag hann inte uppfatta hur personen som ringde presenterade sig. Men rösten var bekant!

Ursäkta, men är det Arja Saijonmaa i telefonen?

Ursäkta, men är det Arja Saijonmaa i telefonen?

Jo, jo, svarade rösten, som faktiskt var Saijonmaa och hon ville berätta om sin kommande julkonsert i Borgå.

Jag blev givetvis eld och lågor, och berättade att hon var något av en idol för mig när jag var ung.

Och på torsdagskvällen kunde jag då bänka mig i Borgå domkyrka för att njuta av Arja Saijonmaas julkonsert. Kyrkan var fullsatt, 74-åriga Saijonmaa har förmågan att fylla konsertsalarna.

Konserten inleddes traditionellt med Sylvias julvisa, och följdes av den amerikanska julsången The Christmas Song, som fått ny text på svenska av Ture Rangström och heter I väntan på julens tid.

De klassiska julsångerna varvades med ett par franska chansoner av Charles Aznavour, artisten som nyligen gick bort 94 år gammal, strax innan Saijonmaa skulle träffa honom.

Men Mikis Theodorakis lever ännu, 94 år, gammal och trött, men full av liv i hjärta och hjärna, och honom ska Saijonmaa besöka i januari.

Sen följde Theodorakis sång Den hemliga stranden, som säkert väckte många musikaliska minnen till liv hos publiken, och absolut hos mig.

Vi fick också höra Jag vill tacka livet, en sång av Violeta Parra, vilken Saijonmaa hade stor framgång med.

Arja Saijonmaa växte upp i Savolax, på finska, i en musikalisk familj. Kärleken till julsången Giv mig ej glans är ett arv från pappan, och sången är ett måste på alla julkonserter.

MÅNGKUNNIG. Mikko Helenius imponerande med sitt kunnande på dragspel och orgel, och bidrog också med sång. Bild: Helén Kurri

Under konserten sjöng hon på flera språk, men inte alls på finska, vilket förvånade. Konsertturnén riktade sig visserligen främst till en svenskspråkig publik, men när man känner Arja Saijonmaa som en stark kämpe för den finländska kulturen hade någon sång på finska suttit bra.

Arja Saijonmaa har en stark och mörk röst som väl fyller en kyrka, och det kändes som om intensiteten blev bara djupare i de sista sångerna. I Stilla Natt började Saijonmaa sjunga imponerande lågt, och för varje vers steg tonarten och crescendot ökade.

I det här skedet hade Mikko Helenius förflyttat sig till kyrkans orgel, och under sången och pianons ackompanjemang mullrade orgeln som en urkraft från underjorden.

VID FLYGELN. Under konserten ackompanjerades Arja Saijonmaa av pianisten Petri Somer. Bild: Helén Kurri

I finalen tog sig Arja Saijonmaa an Oh, helga natt, och visade vilka fantastiska röstresurser hon besitter. Också nu dundrade orgeln på i bakgrunden så att sång, musik och härlig julstämning berörde varenda en som satt i kyrkbänkarna.

Det var första gången som Arja Saijonmaa sjöng i Borgå kyrka, och torsdagens konsert var den sista i hennes julturné, som har fört henne till konsertsalar i både Norge och Sverige. Hon bjöd på en annorlunda julkonsert, elegant och med en fläkt från stora världen, och mycket julstämning.

Mer läsning