Årets Smakuvinnare blev Seireeni – igen

VINNARE. Seireenis lammlasagne vann årets uppsättning av Smakus portionstävling. Bild: Smaku

Tre ostars lammlasagne är den godaste rätten i Borgås restaurangevenemang.

Det två veckor långa foodie-evenemanget Smaku är igen avslutat. I samband med avslutningsceremonierna blev det också dags att peka ut årets bästa rätt, alltså vinnaren i Borgås Smakskatt 2020 (Porvoon Makuaarre 2020). Vinnaren pekas ut med en kombination av jury (50 procent) och kundernas röster (50 procent). Nästan 800 ätande kunder röstade i år.

I år deltog 12 Borgårestauranger med totalt 20 portioner.

Den bästa rätten blev i år Seireenis lammlasagne med tre ostar, vilket innebär att restaurangen vann andra gången på raken. På nästan jämn andra plats kom Rafael's Steakhouse, även om biffhuset tog första plats i publikens omröstning.

Juryn har bara bra saker att säga om lammlasagnen.

– En verklig överraskare. Lasagne är tröstmatens kung, och den här lammversionen var en perfekt prestation, tillsammans med sidorätterna. Nära på perfekt, och man fick lust att be om receptet. Plus för vinvalet, noterar juryn.

Årets evenemang var lite annorlunda på grund av coronan.

– Vi följde dagligen med läget, och fick bara hoppas på att vi skulle kunna fortsätta, säger evenemangets producent Laura Pulkkinen i ett pressmeddelande.

Publikens favoritportioner:

1. Rafael's Steakhouse: He Ye Bao. Spicy pork steam bun.

2. Lehtimäen grilli: FinEst Smaku Burger

3. Seireeni: Tre ostars lammlasagne.

4. Café Cabriole: kladdkaka med salt och kinuski.

5. Haiko går: Sik, potatis och lök

Mer läsning