Årets optiker tar väl hand om sina kunder

FÖRETAGARE. Ann-Carolin Sinisalo är idérik, modemedveten och positiv, och även Årets optiker. Bild: Helen Kurri

Året var 2009 och optiker Ann-Caroline Sinisalo återvände till hemstaden Lovisa fast besluten att bli företagare.

Tuff konkurrens och en liten stad avskräckte inte Ann-Caroline som beslutade sig för att stå stadigt på båda benen och satsa på en kombibutik.

– Så det blev optik och gåvoartiklar. Den första affären på Alexandersgatan blev snart för trång och jag flyttade till större lokaler på andra sidan gatan.

Företagsam, idérik, modemedveten och positiv. Adjektiven är många när det gäller att beskriva företagaren Ann-Caroline Sinisalo. Butiken AC Optik blev snabbt populär och förutom sitt gedigna kunnande sålde hon moderiktiga bågar och erbjöd ett rikt sortiment av gåvoartiklar och i ett skede också delikatesser och ostar.

Nyligen blev hon vald till Årets optiker i samband med en nordisk optikerkonferens i Stockholm, där både butiker och företagare uppmärksammas i tävlingen Nordic Optical Awards.

– Vi var tre optiker som hade nominerats av våra kunder och leverantörer, och det kändes naturligtvis jätteroligt att vinna. Ofta tror man att man jobbar alldeles ensam, och så får man en sådan här utmärkelse, det känns faktiskt bra.

I motiveringen står det bland annat att Ann-Caroline är en högklassig optiker med lång erfarenhet av kliniskt arbete. Hon arbetar motiverat och strävar efter att hela tiden utveckla sig och lära sig mer om branschen.

Jag tror att det är en konkurrensfördel att vara tvåspråkig, flexibel och så har jag tid för mina kunder.

– Jag tror att det är en konkurrensfördel att vara tvåspråkig, flexibel och så har jag tid för mina kunder.

En sjukdom som följdes av flera operationer för ett par år sedan tvingade Ann-Caroline att avstå från gåvobutiken och i stället fokusera på optikersidan.

– Det kändes väldigt svårt och jag led många sömnlösa nätter. Men jag tänkte att svårigheterna för mig vidare och att allt har en mening.

I dag uppskattar hon att kunna koncentrera sig på yrket som optiker, och som ett specialområde satsar hon på att hjälpa folk med torra ögon.

– Det är vanligt bland både barn och vuxna, och beror på att vi tillbringar så mycket tid framför en skärm. Normalt när vi rör på oss blinkar vi tjugo gånger i minuten men när vi tittar på en skärm blinkar vi bara fem gånger i minuten.

Drick vatten och blinka regelbundet och ordentligt, är Ann-Carolines första råd och mer hjälp ger hon i butiken.

För att hänga med i utvecklingen krävs investeringar i ny teknik, samtidigt som varje investering innebär en grundlig räkneoperation för att vara någorlunda säker på att den betalar sig.

– Men jag upplever mitt jobb som mycket belönande, och trivs så bra i lugna och sköna Lovisa.