Årets bästa etnoartist har plankkuspelande solist från Borgå i ledet

VINNARE. Juuraako, med Borgåmusikern Anna Wiksten (längst t.v.) i ledet, utsågs till årets artist på Etnogaala i Helsingfors i torsdags. Bild: Maarit Kytöharju

Juurakko är årets bästa artist inom etnogenren. Det klarnade i samband med den tredje upplagan av inhemska Etnogaala, som ordnades i torsdags på Tavastia-klubben i Helsingfors.

Borgåmusikern Anna Wiksten, en av solisterna i bandet, glädjer sig åt gruppens framgång. Till Östnyland säger hon att både galan i sig och förstapriset var en omtumlande upplevelse.

– Det var en otrolig upplevelse. Artisterna som uppträdde på galan var imponerande och det var roligt att se alla som fick ta emot pris. Vi blev jätteöverraskade när det blev vår tur, säger Wiksten

Juuraakko bildades 2014 och består utöver Anna Wiksten av Laura Kaartinen, Minsku Tammela, Eija Kankaanranta och Kaisa Saarikorpi. Sedan dess har de fem musikerna jobbat fram ett unikt sound där instrument som munspel, harmonium, kantele, cigarrlåda och plankku spelar en central roll.

Etnogruppen består av Laura Kaartinen, sång, reseharmonium och slagverk, Minsku Tammela, sång, stråkharpa, kam, munspel och slagverk, Anna Wiksten, sång, plankku och slagverk, Eija Kankaanranta, kantele, Kaisa Saarikorpi, sång, cigarrlåda, gitarr och slagverk.

Unik tvåsträngare

Det är Anna Wiksten som spelar plankku, ett instrument som hon själv har varit med och utvecklat.

– Det är instrumentbyggaren Rauno Nieminen som byggt den tvåsträngade plankkun. Vanligtvis bygger han stråkharpor, men han gjorde en prototyp till mig som jag sedan föreslog vissa ändringar på, säger Wiksten och tillägger:

– Instrumentet hade inget namn och så blev det plankku. Så heter tvåsträngaren på alla språk.

Instrumentet hade inget namn och så blev det plankku.

Varför tror du att just Juurakko vann?

– Det finns så många andra band som är värdiga vinsten, men samtidigt är vår blandning av olika musikstilar unik. Kantele, tjocka harmonier och våra röster skapar ett sound som ingen annan har, säger Anna Wiksten.

GALASTÄMNING. En rad inhemska etnoartister uppträdde under torsdagens Etnogaala. Här bjöds alla gäster in till dans. Bild: Maarit Kytöharju

Paus efter bråd vinter

Gruppens tredje album Yhdeksäs talvi kom på senhösten och på skivsläppet följde en landsomfattande turné som sträckte sig ända upp till Lappland. Det blev också några spelningar utomlands: Juurakko gav konserter i Danmark, Frankrike och Ryssland. Etnobandet har nyligen tecknat ett avtal med en agent, och när nu förhoppningar om flera konserter utanför Finlands gränser.

Kantele, tjocka harmonier och våra röster skapar ett sound som ingen annan har.

Men första handlar det om att vila upp sig efter skivsläpp, turné och galavinst.

– Vi uppträder följande gång i april på folkmusikfestivalen RotFest i Esbo, och efter det blir det konserter i samband med olika sommarfestivaler, säger Anna Wiksten.

Under de närmaste månaderna är det övning och åter övning som gäller inför de kommande konserterna. Där kan prissumman på 2 000 euro ge en uppmuntrande puff på vägen.

Det är organisationen Muusikkojen liitto som ligger bakom priset Årets artist på Etnogaala. I motiveringen konstateras att Juurakko har en egen unik röst, är originell, utmanar genregränserna och kombinerar tradition med modern musik. Gruppens varma stämsång och skickliga traktering av de jordnära instrumenten lyfts också fram, liksom de skickligt utförda arrangemangen där folkmusik möter blues.

Juurakko har tidigare nominerats för en Emma-statyett.

Mer läsning