Årets Arvid Mörne-vinnare inspireras av Kerouac, Ginsberg och Baudelaire

Ellenore Wentjärvi belönades med första pris i årets Arvid Mörne-tävling. Foto: Privat Bild: Privat

Enligt juryn faller tävlingsbidragen i två huvudkategorier: de som utgår från författaren själv och de som placerar sig i en litterär tradition.

Ellenore Wentjärvi, 23 år, är vinnare i årets Arvid Mörne-tävling. Wentjärvis vinnarbidrag beskrivs av juryn som en "pulserande prosalyrisk diktsvit som skruvat skärskådar ung olust". Wentjärvi säger att segern var en överraskning.

– Jag har alltid tyckt om att skriva, det har varit en hobby för mig sedan jag var i femtonårsåldern, men jag har aldrig gett ut något, säger Wentjärvi, som studerar bildkonst vid Yrkeshögskolan Novia i Jakobstad.

Wentjärvis skrivande utgår från henne själv. Hon gillar att kombinera prosa och poesi och inspireras av beat-författare som Jack Kerouac och Allen Ginsberg samt symbolisten Charles Baudelaire.

– Men jag tycker om väldigt många olika typer av litteratur, poesi och låttexter. Det är svårt för mig att namnge någon specifik.

Glädjande bredd

Totalt fick tävlingen 123 bidrag. Tävlingen gäller vartannat år dikter och vartannat år noveller, och i år var det poesins tur. Den är avsedd för personer under 30 år. Juryn delade ut tre pris och två hedersomnämnande (se fakta).

– De finns en glädjande bredd i de bästa bidragen, säger Mia Österlund, litteraturvetare och ordförande för juryn.

Enligt Österlund faller de inlämnade bidragen i två huvudkategorier. Till den första kategorin hör de som mest skriver utifrån sitt eget liv, där psykisk ohälsa, såriga kärleksrelationer, psykologisk växtvärk och opposition mot samtidsandan är uppenbara gemensamma nämnare.

– Det som kännetecknar bidragen i den andra kategorin är att det finns ett klart yttre sammanhang för dikterna, de placerar sig i en litterär tradition, och i dessa bidrag märks det mycket väl att skribenterna själva läser dikt, säger Österlund.

Attityd som berör

Juryn valde i år att premiera dikter som är framåtpekande, som har attityd och förmår beröra. Om den sedan är lite punkig, solkig, oborstad eller på andra sätt oregerlig stör inte det minsta.

Borgåbördiga Christoffer Steffansson belönas med tredje pris för sviten I tid och otid. Steffansson får bland annat för sin vakna och intellektuellt rörliga blick på vardagen och för ett visst mått av melankoli. Språkets talspråkliga ledighet får också beröm.

Med anledning av coronaepidemin ordnas prisutdelningen i år digitalt på SFV:s webbplats. De vinnande bidragen kommer att publiceras i pdf-format i samband med prisutdelningen.

Årets tävlingsjury bestod av Österlund, författaren och litteraturvetaren Tatjana Brandt samt författaren och översättaren Jonas Ellerström från Sverige.

I pris (5 000 euro): Ellenore Wentjärvi.

II pris (3 000 euro): Emma Levo.

III pris (2 000 euro): Christoffer Steffansson.

Hedersomnämnande: Alexandra Harald.

Hedersomnämnande: Sandra Holmqvist.

Mer läsning