Arbetspool ger unga små jobbuppdrag

ARBETSERFARENHET. Via 4H:s arbetspooler kan unga över fjorton år få små arbetsuppdrag. Bild: Okänd

I vår och sommar tränar ungdomar viktiga arbetslivsfärdigheter i 4H-föreningarna runtom i Svenskfinland. 4H-föreningarnas arbetspooler förmedlar små jobbuppdrag från lokalsamhället åt ungdomar som fyllt 14 år.

Innan sitt första jobbuppdrag får den unga gå en introduktionskurs och lära sig om arbetslivets spelregler. Ungdomarna har också möjlighet att gå andra förberedande kurser och lära sig mera om olika jobb till exempel trädgårdsarbeten, städning och barnpassning.

– Det är rätt så utmanande för en ungdom under 18 år att hitta ett sommarjobb. Genom vår verksamhet vill vi sänka tröskeln och ge den unga både kunskap om arbetslivet och möjlighet till att träna viktiga färdigheter inför framtiden, säger Camilla Wahlsten, verksamhetsledare för Finlands svenska 4H.

4H-föreningarna i Sibbo, Borgå och Lovisanejden har ungdomar som gått introduktionskursen och väntar på att få hjälpa till med allt från fönstertvätt till servering på kalas. Ungdomarna ställer gärna upp efter skoltid, under veckoslut och på sommarlovet.

För kunden är det lätt och smidigt att få små jobb utförda via 4H:s arbetspooler. 4H-föreningen fungerar som arbetsgivare och fakturerar kunden för utfört arbete och betalar lön åt de unga. Ungdomarna är också försäkrade av 4H-föreningen.

– Vi hoppas att allt från barnfamiljer till pensionärer och företagare tar kontakt och erbjuder våra duktiga ungdomar en möjlighet att hjälpa till med småjobb och ge dem viktig arbetserfarenhet, säger Anna Liljeström, verksamhetsledare för Östnylands 4H.

Ida Backlund, 17 år, från Lovisa jobbar via arbetsförmedlingen Händig Hemhjälp inom Östnylands 4H.

– Jobbet inom Händig Hemhjälp är roligt och mångsidigt. Jag tycker det är en jättebra möjlighet för ungdomar att tjäna pengar och samla arbetserfarenhet, säger hon.


Kontaktuppgifter till 4H:s arbetspooler hittas på www.fs4h.fi/hjalpivardagen.