Arbete ger en plats i samhället

EGET DAGIS. Daniel slipar väggarna i rummet som ska bli dagis för Poppelbarnen, och Zaineb tycker att det blir fint. Bild: Helén Kurri

Har du jobb som behöver bli utfört men ingen som är beredd att göra det? I Poppel finns det många som vill arbeta.

I rummet som ska bli daghem för småbarnen i Poppel arbetar Daniel med att slipa väggarna. Sen ska det målas och inredas. Tjugoåriga Daniel från Syrien är glad att ha något att göra. Utan sysselsättning blir dagarna långsamma och tråkiga. Innan han flydde undan kriget i hemlandet studerade han medicin, och han vill gärna fortsätta studera i Finland. Medan han väntar på besked om uppehållstillstånd pluggar han finska, jobbar med vardagssysslor i Poppel och tränar på gym.

– Om det finns arbete som behövs utföras jobbar jag gärna utanför Poppel.

Öppna för idéer

Numera sköter Poppels invånare själva om matutdelningen, städning och andra vardagliga uppgifter. Dessutom har man en intern frisörsalong och massagemottagning där invånarna och volontärerna kan få håret klippt och bli masserade.

– Vi är öppna för alla förslag och idéer som leder till att de asylsökande kan sysselsättas som volontärer eller i lönearbete, säger Mesut Öngörúr, ansvarig handledare.

Handledare Elli Rankka berättar att man för diskussioner med seniorboendet i grannskapet om hur de asylsökande skulle kunna ställa upp som volontärer.

– Det kan handla om att gå ut och gå med de äldre, umgås med dem och klippa håret.

I Poppel kommer man snart att öppna ett bibliotek och en loppmarknad, som de boende driver. I biblioteket finns det böcker på arabiska och darin. Loppmarknaden säljer kläder och prylar som folk har skänkt. Den är öppen enbart för de boende, och inga riktiga pengar byter ägare på loppiset.

– I biblioteket skulle jag kunna tänka mig att arbeta, säger småbarnsmamman Zainab.

Många yrken representerade

– Det är klart att många skulle vilja jobba på riktigt och få en lön för det, vara ekonomiskt oberoende, säger Mesut Öngörúr.

En kartläggning av de boendes erfarenhet, kompetens och intressen har gjorts. Förutom frisör och massör, är yrken som kock, byggarbetare, ingenjörer och dagislärare representerade bland invånarna.

– Flera kan redan finska ganska bra, många kan engelska. Enklare arbetsuppgifter borde därför vara möjliga, säger Mesut Öngörúr.

Rikskänd är Linnea Mynttinen i Kyrkslätt som anlitade Ali Kamil al-Sammarnaie som hemhjälp. Ali är asylsökande och bor i Evitskogs flyktingboende. Kommunen betalar hans lön.

Vill jobba som skolgångsbiträde

Föräldrar har visat intresse för att arbeta som skolgångsbiträde för asylsökandens barn som går i Tuorilan koulu. Inom Borgå stad har man varit positiv till tanken, men inga beslut har fattats ännu.

Arbetsförmedlingen i Borgå är också inkopplad för att hjälpa till med att hitta arbetsuppgifter som behöver utföras men som man kanske inte hittar arbetskraft till.

I daghemmet som Daniel är med och renoverar kommer det att finnas plats för nästan de cirka trettio barn i dagisåldern som bor i Poppel nu.

– Daghemmet öppnar vi främst för att ge mer egen tid för mammorna. Alla vuxna asylsökande studerar finska och under lektionerna behövs dagvård.

I daghemmet kommer två anställda handledare arbeta men även asylsökande kommer att sysselsättas där.

Jobb på gångavstånd

I artikeln intill finns det information om hur du går tillväg ifall du har jobb att erbjuda åt asylsökande, och hur eventuell lön betalas ut. Där finns också kontaktuppgifter ifall du har jobb att erbjuda.

Arbetet borde finnas på ett avstånd som gör det möjligt att gå eller åka buss.

– Men inget hindrar att man ger dem skjuts med bil. De har alla rest genom Europa, i båt, med tåg och flyg, de har gått. Så det är helt okej att ge bilskjuts, säger Mesut Öngörúr.

Har du jobb att erbjuda asylsökande? Kontakta Östnyland på telefonnummer 044 783 5832 så förmedlar vi kontaktuppgifterna till asylboendet i Poppel.