Är du Usama bin Ladins mamma?

Bild: Kristoffer Aberg

Som förälder kan man lätt bli orolig över barnens framtida val.

Jag läste nyligen en kort notis som handlade om Usama bin Ladens mamma. Hon träffade sin son för sista gången 22 år innan han dödades. Vid sin död var han en av världens mest kända, fruktade och hatade människor. Usama var sin mammas enda son.

Usama växte upp i en välbärgad familj och fick gå i en elitskola, blev ingenjör och tog examen i ekonomi och förvaltning. Hemifrån fick han mycket goda förutsättningar att bli en bra människa. Usamas mamma uppmanade honom ofta att söka annat umgänge än de religiöst orienterade kretsar han började umgås med under sina universitetsstudier. Förgäves.

"Nu har ni haft tid att tänka på vad som gick fel. Ingen människa som har fått en normal uppfostran utför sådana fasansfulla dåd. Skurken har sått sorg och död i tiotals hem, där ingen firar jul i år. Det gjorda fås inte ogjort. Hur kan ni som föräldrar gottgöra de förluster ni har förorsakat samhället."

Så lyder ett av de meddelanden som familjen Gerdt fick hemsänt efter bombdådet i köpcentret Myyrmanni hösten 2002. Familjens son Petri hade lite tidigare sprängt en bomb som dödade inalles sju personer och skadade över hundra. Familjen var en helt vanlig tvåbarnsfamilj.

Petri Gerdts pappa var ibland orolig för att hans son var lite tillbakadragen och saknade vänner. På lördagsmorgonen efter bombdådet i Myyrmanni kvällen innan, förundrade han sig över att den försiktiga sonen inte hade kommit hem till natten. I Petris rum hittade han stålhagel och nitrometan. Han visste genast vem som var skyldig till det fruktansvärda dådet i ett stort köpcentrum kvällen innan.

Petris pappa gick till polisen och togs rätt snart in på mentalvårdsanstalt. Han kollapsade totalt. Han kände starka skuldkänslor. Så starka, att han bad att hans efternamn inte skulle skrivas ut på de små bägarna med psykmediciner som vårdarna delade ut. Namnet var namnet på en mördare och illgärningsman. Det var inte längre namnet på hans familj.

Samuel Clemens var det sjätte barnet av sju i sin familj. Tre av barnen dog redan som barn. Samuels far var advokat och domare, såpass förmögen att familjen hade råd att hålla sig med en egen slav. Fadern dog då Samuel var tolv, vilket fick Samuel att avbryta sin skolgång på femte klassen. Han hankade sig fram som tryckerilärling och fick ibland skriva lite själv också.

Samuel blev senare ångbåtslots. Då ångbåtsföretaget gick i konkurs, försökte Samuel hitta lyckan i Nevadas silverrush. Han misslyckades med det också och tog anställning på en liten tidning. Vid sidan av tidningsarbetet började han skriva noveller och romaner under pseudonymen Mark Twain.

Som förälder plågas man alltid av en känsla av otillräcklighet. Jag har inte riktigt kunna bestämma mig för om jag ska känna tröst eller fasa i det faktum att man i ganska liten utsträckning kan påverka de val och beslut som ens barn tar senare i livet. Jag kan bara bre några mentala smörgåsar att äta på färden och hoppas att de äter sin matsäck.

Thomas Antas jordbrukare, frilansöversättare och ordförande för Nylands svenska producentförbund (NSP)