Aptitretande smycken från Borgå ställs ut i Aten

FÄRGSTARK. Appetizer heter smyckekonstnären Monica Wickströms brosch i platsskräp och silver som visas i Aten den närmaste veckan. Bild: Monica Wickström

Smyckekonstnären Monica Wickström deltar med fem broscher på årets internationella utställningsvecka för smycken i Aten, Athens Jewelry Week 2019.

De utställda smyckena kommer ur Borgåbon Monica Wickströms senaste kollektion Bon appetit, det vill säga smaklig måltid, och broscherna går under namnet Appetizer, förrätt. Så är smyckena också formade i läckra färger och ser direkt aptitretande ut trots att de är ett ställningstagande mot nedsmutsning och för återvinning.

Wickström har tagit fasta på hur mikroplaster i haven, mindre 1 millimeter stora, vandrar upp längs näringskedjan och hamnar på våra tallrikar. Hennes aptitretare är formade av olika slags förpackningsmaterial från matbutiken och är inte uppfiskade ur havet. Samtidigt är broscherna ett sätt att, så att säga, låta de dagliga soporna tala.

För Monica Wickström är materialet i kombination med storyn bakom de viktigaste elementen i hennes skapande. I Appetizer-broscherna kombinerar hon plastskräpet med silver för att lyfta fram att råvaruresurserna är begränsade.

Athens Jewelry Week pågår den 22–29 maj. Monica Wickströms broscher visas på Benaki Museum i Aten tillsammans med verk av fyrtio andra konstnärer, däribland Edu Tarin and Patricia Dominguez.

Mer läsning