April är barnkulturens månad i Sibbo

DOCKTEATER. Musfröken Adalmina är en del av äventyret i dockteaterpjäsen Reetu och Lola – Ormar i Kotteby som visas på Lilla Villan på lördag. Pjäsen utgör också startskottet för barnens kulturmånad i Sibbo. Bild: Kristoffer Åberg

Sibbo firar litteratur och annan kultur i april, när Läsäventyrets evenemangsturné kommer till kommunen för en månad.

– Vi är stolta över att turnén börjar i Sibbo, säger Lilla Villans verksamhetsledare Petri Pöyhönen.

April är med andra ord barnens festmånad i Sibbo och kommunen fylls av kulturprogram som riktar sig till barn. Bland annat kan man se olika föreställningar på biblioteken i Nickby och i Söderkulla samt på kulturhuset Lilla Villan

– Vi erbjuder verksamheter för olika målgrupper. Det finns bra program för barnfamiljer, men också för vuxna, säger Pöyhönen.

Man kan se dockteater, lyssna på författarbesök och sagostunder, sång och musik. På lördag är dockteater Ofelia och Anne Lihavainen gäst i Lilla Villan med dockteaterföreställningen Reetu och Lola – Ormar i Kotteby. Pjäsen ges två gånger och däremellan blir det skivsläpp för den tvåspråkiga cd:n Reetu och Lola som producerats av Petter Korkman.

Det finns dessutom utställningar man kan se. Finland 100 Klassiska illustrationer på Söderkulla bibliotek, Sagornas trädgård 18 nutida illustratörer i Topeliussalen och Pikku Kakkonen 40 år: Sluta aldrig leka på Lilla Villan pågår till och med den 27 april.

I centrum för alltsammans står barns och ungas läsning och det handlar det bland annat om då Sibboförfattaren Hanna Lundström gästar Aulaklubben i Söderkulla den 19 april. Lundström, som arbetar på en uppföljare till succén Rassel, prassel, puss. Poesi för nybörjare. intervjuas av Micaela Röman.

Sång, spel och berättande med Eppel & Peppel handlar det om på Lilla Villan den 21 april. Då roas över 3 år gamla barn med musik ur Sagokistan, under vågorna och bland molnen. Medverkar gör bland annat Juulia Salonen.

Barnkulturens april kulminerar den 22 april med Kirlittan-lördag i Topeliussalen. Då ger Teater Kojan föreställningen Vem ska trösta Knyttet? som lämpar sig för barn som är fyra år och äldre. Föreställningen räcka cirka 45 minuter.

Det stora läsäventyret i Sibbo är en del av Läscentrums och Barnboksinstitutets evenemangsturné som åker runt Finland hundraårsjubileet till ära.

Ordnas i Sibbo, på Söderkulla bibliotek, i Topeliussalen i Nickby och på Lilla Villan.

Lördag 8.4 kl. 10 och kl. 13. Dockteater Ofelia: Reetu & Lola. Reetus och Lolas skivreleasekonsertkl 11.30. Lilla Villan.

Onsdag 19.4 kl. 18. Aulaklubben: Författaren Hanna Lundström intervjuas av Micaela Röman, Söderkulla bibliotek.

Fredag 21.4 kl. 9. Sång, spel och berättande med Eppel & Peppel, Lilla Villan.

Lördag 22.4 kl. 10.30. Kirlittan-lördag: Vem ska trösta Knyttet? med Teater Kojan. Topeliussalen.

Det är fritt inträde till alla evenemang.