Äntligen guld för Sara Kuivisto

ÄNTLIGEN! Efter sju silver- eller bronsmedaljer fick Sara Kuivisto (t.h.) äntligen löpa i mål som finsk mästare. Bild: Jussi Nukari

Sara Kuivisto från Porvoon Urheilijat tog karriärens första guldmedalj i Kalevaspelen i genom att ta hem damernas 800-meterslopp med tiden 2.10,59.

– Det var ju guld jag lovade, skrattar en sprudlande glad Sara Kuivisto och syftar på en intervju som Östnyland gjorde med henna i slutet av april.

Damernas 800-meterslopp stod på programmet under den fjärde och sista tävlingsdagen i årets FM-tävlingar i Uleåborg.

– Redan på morgonen då jag steg upp bestämde jag mig för att stå högst upp på prispallen.

Efter ett anspråkslöst första varv på 68 sekunder trappades farten upp på den bortre långsidan och 200 meter före mål satte PU-löperskan i högsta växeln.

– Jag märkte att Zenitha Eriksson samtidigt kom anstormande och vi löpte sida vid sida in på upploppet. Några tiotal meter före mål kopplade jag greppet och kunde överskrida mållinjen som finsk mästare.

– Gissa om det känns skönt, säger Kuivisto, som sedan förr hade hela fem FM-silver och två FM-brons i prisskåpet.

Zenitha Eriksson från IK Falken tog silver medan bronset gick till Venla Paunonen från Turun Urheiluliitto.

Sara Kuivisto blev dubbel FM-medaljör i mästerskapen genom att knipa silver på 1 500 meter. Hon stannade 26 hundradelar bakom segrande Kristiina Mäki från Lahden Ahkera i ett lopp som höll ytterst makligt tempo.

– Det handlade om löpning egentligen först under de sista tre hundra metrarna, säger Kuivisto.

Kristiina Mäki hade dagen innan vunnit 5 000 meter och var kanske aningen seg i benen, men Kuivisto vill ändå inte spekulera hur det eventuellt kunde ha gått ifall hon valt att hålla ett högre tempo i loppet.

– Jag är nöjd både med mitt FM-silver och med den taktik jag lade upp.

Sara Kuivistos två medaljer var den här gången Östnylands enda medaljplaceringar i Kalevaspelen, men bakom PU-löparen sågs en hel del imponerande insatser.

Då tänker man inte minst på Lovisa Tors 40-åriga Johanna Lindholm, som på damernas 5 000 meter löpte i mål som femma och på den dubbelt längre distansen slutade nia.

För finalplatser noterades även Borgå Akilles då Willem Kajander löpte till final på herrarnas 100 meter (åtta) och Viktor Kantele upprepade bravaden på herrarnas 110 meter häck (sjua).

I herrarnas tiokamp fick Sibbo-Vargarnas Otto Ylöstalo i år nöja sig med en sjätte plats med poängsumman 6 653 poäng. I damernas sjukamp deltog Amanda Liljendal från Borgå Akilles med en fin sjunde plats som utdelning i sin FM-debut på seniornivå.

Om man ännu nämner Aino Tapio från Sibbo-Vargarna som på damernas 400 meter häck löpte i mål som åtta så torde samtliga östnyländska FM-finalister vara uppräknade.