Äntligen grönt ljus för varv i Lovisa

NÖJD MAN. Jukka Jaatinen presenterar planerna för verksamheten i sitt varv i Valkom. Bild: Kristoffer Åberg

Suomenlahden telakka, tidigare Borgå varv, kommer att etablera sig i Valkom hamn i Lovisa.

Varvet sysselsätter omedelbart, när det står färdigt i höst, 15 personer, uppger Jukka Jaatinen, som är verkställande direktör för varvet.

Varvet, som än så länge finns i Tolkis i Borgå, kommer att ta emot båtar och fartyg upp till 700 ton. De största fartygen representeras av så kallade Saimax-storleken, de kan alltså trafikera på Saimen och är högst 12,5 meter breda, 75 meter långa och 5,5 meter djupa.

En fartygslyftanordning ska se till att fartygen kan åtgärdas både snabbt och miljövänligt. Alla åtgärder sker på torra land och inga farliga ämnen rinner ut i havet.

Varvet kommer att samarbeta med många av de nuvarande aktörerna i Valkom hamn. I det första skedet flyttas alla maskiner från Tolkis till Valkom, redan före slutet av april.

Om en månad inleds arbetena i hamnens norra delar.

Totalinvesteringen uppgår till 4,5 miljoner euro. Varvet står själv för investeringen i fartygslyften, 1,7 miljoner, och andra maskiner.

Tillsammans med Lovisa stad har man bildat bolaget Valkon Halli som står för en stor, varm, hall för 1,4 miljoner euro, för infrastruktur och nya hamnkajer.

Mer läsning