Antikentusiaster fyndade i Konstfabriken

KIPPOR OCH KOPPOR. På antikmässan i Konstfabriken kunde man fynda emaljkastruller. Bild: Victoria Riikonen

Gamla klockor, serviser från Arabia och antika möbler samsades under Konstfabrikens tak under veckoslutet. Mässan för antikviteter, konst och samlingsföremål lockade många besökare till Borgå.

Efter en paus på några år är mässan tillbaka.

– Tidigare år har vi varit i Linnankosken lukios utrymmen men i år då byggnaden renoveras kan vi inte vara där. Vi har också ordnat mässan i Kokon men det kan kännas lite långt bort, säger mässvärden Hannu Tienhaara.

Det är första gången mässan ordnas i Konstfabriken och hittills har Hannu Tienhaara varit mycket nöjd med arrangemangen.

– Nu i efterhand är jag glad att vi inte kunde vara i Linnankosken lukio, Konstfabriken är verkligen en väldigt passande lokal för sådana här mässor. Läget är utmärkt och nu när det har varit så varmt så är det skönt med luftkonditionering, säger han.

Få fynd

Trots värmen är det många som besökt antikmässan. En av dem är Annukka Kaukovuori som har kommit tillsammans med Jouni Kaukovuori från Vanda.

– Vi kom hit annars bara för att tillbringa dagen här. Vi besöker Borgå ganska ofta då jag själv är härifrån, säger Annukka Kaukovuori.

Jouni Kaukovuori bläddrar i en gammal finskspråkig Kalle Anka-tidning vid ett av försäljningsborden, men ännu har de inte hittat något som tilltalar dem så mycket att de skulle göra affär.

– Det är inget speciellt vi letar efter, men svärmor är samlare så vi brukar hålla utkik efter en present åt henne, säger Annukka Kaukovuori.

LÅNGVÄGA. Kristina Woolnough och sonen Felix Allan bor i Edinburgh men har släkten är från Finland. De är mycket intresserade av finländsk historia, vilket de handgripligen får ta del av på mässan. Bild: Victoria Riikonen

Mässan har också lockat långväga gäster. Kristina Woolnough och sonen Felix Allan har kommit till Borgå ända från Edinburgh.

– Vi kommer till Finland nu och då för att min mamma är finländare. Först gick vi en runda på loppmarknaden här utanför och nu kom vi hit och tittade, säger Kristina Woolnough.

De har ännu inte köpt något och de vet de heller inte om de kommer att göra det.

– Det som säljs här är ju antikviteter och priserna är ganska höga, men om vi hittar något som är intressant så slår vi säkert till. Mest är vi här för att vi är intresserade av finländska historier och föremål, det hittar man ofta på en sådan här mässa.

Arabia populärt

Borgåborna Henrik och Gunilla Hannelius har mest kommit till mässan för att titta på antikviteter.

– Det finns så mycket saker redan hemma så vi behöver inte köpa nytt, skrattar Henrik Hannelius.

Många av de prylar och föremål de hittar har de redan hemma, eller så känner de någon som har dem.

– Titta, här är ett fat i serien Fasan, det är säkert Arabias mest populära servis. Den finns nog i de flesta hem skulle jag tro, säger Henrik Hannelius.

– Det är roligt att se hur mycket saker kostar när man har exakt likadana hemma i skåpet, säger Gunilla Hannelius.

ANTIKT VARDAGSRUM. Päivi Österholm äger Antik Anna i Pockar i Lappträsk där hon säljer bland annat möbler. Bild: Victoria Riikonen

En av försäljarna på mässan är Päivi Österholm som driver antikbutiken Antik Anna i Pockar i Lappträsk. Det är första gången hon är på antikmässa i Borgå. På bordet trängs allt i från lakritsplåtburkar från Hangö och porslin från Arabia.

– Det är roligt att komma hit för en gångs skull, det är många Borgåbor som kommer till butiken i Lappträsk också, säger hon.

Udda antikviteter

Mitt bland kärlen finns en liten pipa med ett fågelmotiv.

– Jag har aldrig tidigare haft en sådan här, den är ganska speciell. Jag undrar om det har varit en dampipa eller en herrpipa, med tanke på fågelmotivet.

PIP-PIPPI. En pipa med fågelmotiv för till ovanligheterna på Päivi Österholms bord. Bild: Victoria Riikonen

Päivi Österholm har sålt antikviteter i Antik Anna i tjugofem år och har sett en hel del trender komma och gå.

– Nu för tiden är plåtburkar från 1960- och 1970-talet och framåt väldigt populära, men folk och speciellt unga är inte beredda att betala så mycket för dem.

Österholm tycker överlag att försäljningen har förändrats mycket med åren.

– De ekonomiska kriserna ha påverkat försäljningen och priserna mycket, speciellt när det gäller tavlor och samlingsföremål, säger Päivi Österholm.

Mer läsning