Antalet djur minskar oroväckande snabbt

Allt vi gör har en inverkan på miljön – på något sätt.

Tycker ni om djur? Då gäller det nog att bekanta sig med dem så länge vi har dem kvar på den här planeten. Världens djur har nämligen minskat med 58 procent sedan 1970-talet. Detta enligt världsnaturfonden WWF och Zoological Society of London. År 2014 var minskningen 50 procent och med denna takt kommer minskningen att uppgå till 67 procent 2020.

Den största orsaken till denna sorgliga utveckling – och hotet – är vår mänskliga aktivitet, som exploatering av djurens livsmiljöer, överexploatering av djur och växter, som jakt och fiske, utsläpp, invasiva arter och sjukdomar samt klimatförändringen. Om vi fortsätter på den här vägen kommer även djurpopulationerna att fortsätta minska.

"Vi vet orsakerna och vi vet storleksordningen på den mänskliga påverkan på naturen och djurpopulationerna – nu är det dags att agera" säger Mike Barret, forskningschef på WWF. Under de senaste 40 åren har minskningen för sötvattenarter varit hela 81 procent. Mänskligheten har gått hårt åt dessa vattenflöden.

Allt vi gör har en inverkan på miljön – på något sätt. Och vi lever här på jorden som om vi hade 1,6 planeter att ta våra resurser från och absorbera våra utsläpp. Om alla här på jorden levde som i Sverige (och Finland) skulle det behövas 4,2 planeter. Sådana rapporter är bedrövlig läsning. Att våra stövlar har så stora ekologiska fotavtryck.

Christer Alm Isnäs