Anrik gymnastikförening är till för alla

GLAD RÖRELSE. Övning inför LGF:s jubileumsfest 8 april. Till höger Ulrica Nybom-Isotalo i par med Katarina Ahlstrand. Bild: Benny Liljendahl

På lördag firar Lovisa Gymnastikförening (LGF) sitt 120-årsjublileum. Den eventuella uppfattningen att det handlar om någon "mommoförening" tar ordföranden direkt död på.

– Vi är en ungdomlig förening för alla åldrar, säger hon med eftertryck. Vi har grupper med småbarn, men även tonåringar, medelålders och äldre finns bland våra närmare tre hundra aktiva. Däremot har vi just nu ingen grupp med män, säger ordförande Ulrica Nybom-Isotalo.

Intresset bland barn är så stort att föreningen i år inte kunnat ta emot alla som vill vara med. Brist på utrymmen och ledare är de främsta orsakerna till det. När det gäller tonårstjejer lockar LGF däremot inte riktigt på samma sätt som förr.

– Många flickor i den åldern väljer att i stället helt ägna sig åt dans med Lovisa dansinstitut.

Naturligtvis har antalet aktiva inom LGF:s verksamhet varierat genom åren. När träningsformen Crossfit etablerade sig i Lovisa minskade antalet aktiva i gymnastikföreningen. Samtidigt har också konditionsboxning i Loviisan Rientos regi har tilltalat många. Inom LGF gör man sitt bästa för att hålla koll på nya trender, och genom att anlita externa ledare försöker man erbjuda nyheter för intresserade.

LEDARE. Vanessa Sandvik är en av föreningens unga ledare. Bild: Benny Liljendahl

En av föreningens unga ledare är artonåriga Vanessa Sandvik. Hon övar bland annat med flickor i åldern 10 till 13 år där dans och gymnastik blandas. Till jubileumsfesten har hon gjort koreografi för flera av programpunkterna.

– Jag kom med i föreningen redan som treåring via min mamma. Sedan började jag som hjälpledare och nu har jag fått större ansvar. Jag har gått några kortare kurser men har ingen desto längre utbildning. Men det går bra så här också.

Även Jenna Nybondas har varit aktiv i föreningen sedan barnsben och sitter numera i styrelsen.

– Jag gillar att vi har ett brett utbud, något för var och en. För min del brukar det bli tre träningar i veckan.

Grundad 1897 av Ester Ringbom.

Firar 120 år 8 april.

Antalet aktiva den här säsongen är 298.

Har grupper i centrala Lovisa samt Forsby och Liljendal.

Ordföranden genom tiderna: Ester Ringbom, Tyra Söderholm, Ruth Sandvik, Anna-Ulla Grahn-Wallén, Kähte Westerholm, Elisabet Dromberg, Bia Hietala, Carita Thesslund och Ulrica Nybom-Isotalo.

Det var Ester Ringbom som år 1897 lade grunden till det som i dag är Lovisa Gymnastikförening. Hon blev dess första ordförande och behöll posten i hela 46 år. Sedan några år tillbaka är det alltså Ulrica Nybom-Isotalo som svingar klubban.

– Några av mina företrädare har suttit tiotals år, jag tror inte det blir fullt så lång tid för mig, men vem vet, säger Nybom-Isotalo.

Hon berättar att hennes intresse för LGF väcktes tidigt via kompisar och att hon ser gymnastiken som en bra motvikt till jobbet som lärare.

– Dessutom tycker jag om att vara aktiv i en grupp där alla stöder varandra och där vi kämpar tillsammans.

En dröm för framtiden är en egen lokal där föreningen kan samla de flesta av sina kurser. Alla redskap skulle då kunna förvaras på ett ställe och inte behöva flyttas från plats till plats. Föreningen firar sitt jubileum i Lovisa idrottshall lördag 8 april kl 14. Inträdet är fem euro för stora och tre för de mindre. På kvällen hålls en fest i Keskus-Centralen med början kl 19. Biljetten kostar då 15 euro.

Mer läsning