Ännu inga besked om permitteringar i Borgå, förhandlar en vecka till

SAMARBETSFÖRHANDLINGAR. I Borgå fortsätter förhandlingarna i en vecka till. Bild: Kristoffer Åberg

En del politiker har signalerat att man helst ser att stadens personal inte permitteras. Därför fortsätter samarbetsförhandlingarna i Borgå och nu ska fackens representanter också närmare bekanta sig med sparförslagen i programmet för ekonomisk hållbarhet.

Det var meningen att Borgå stads samarbetsförhandlingar skulle avslutas i dag tisdag. Så blev det ändå inte.

– Eftersom nämnderna fick en veckas tilläggstid att behandla hållbarhetsprogrammet så tog vi också en vecka till med samarbetsförhandlingarna, säger stadens personaldirektör Anu Kalliosaari.

– Det har visat sig att en del politiker inte gillar planerna på permitteringar och därför tycker vi att det är klokast att hålla dörren öppen ännu en tid.

SFP-gruppen har meddelat att man har svårt att acceptera permitteringar.

– Det kan hända att andra beslutsfattare också är av samma åsikt. Vi får se, säger Anu Kalliosaari.

Vill spara 3-5 miljoner euro

Det var i slutet av mars som stadsstyrelsen i Borgå först kallade personalen till samarbetsförhandlingar. Enligt förhandsbeskedet berörs alla stadens personalgrupper utom social- och hälsovården, räddningsverket och personal i verksamheter som direkt stöder dessa. Eventuella permitteringar ska inte heller gälla personalen i de stängda inrättningarna inom kultur- och fritidstjänster vars löneutbetalning upphört för minst 14 dygn.

Staden strävar med eventuella permitteringar efter en kostnadsbesparing på 3–5 miljoner euro i år. Eventuella permitteringar skulle kunna gälla cirka 1 600 till 1 800 personer.

Permitteringarna skulle pågå i högst två veckor.

Under förhandlingarna har arbetsgivaren också uppmanat fackets representanter att komma med egna sparförslag.

– Än så länge har vi inte fått förslag på så stora sparmöjligheter, säger Anu Kalliosaari. Fackets representanter ska nu mer noggrant läsa in sig på programmet för ekonomisk hållbarhet så tar vi vid nästa möte en genomgång av de förslagen också.

Det är stadsstyrelsen och stadsfullmäktige som tar slutlig ställning i permitteringsfrågan.

Mer läsning