"Anni, hon var duktig hon"

"Stormskärs Maja, det var min pappas faster visste Anni berätta." Det säger Borgåbon Maj Sumusalo, syster till den åländska berättaren Anni Blomqvist som på 1970-talet blev känd i hela Finland via böckerna och teveserien om Maja från Stormskär.

Maj Sumusalo växte upp i ett litet fiskehemman i Simskäla som hör till den åländska kommunen Vårdö. Hon och tvillingbrodern Stig var yngst i familjen som hade tio barn – den äldsta var Anni Blomqvist som föddes 1909.

– Nu är det bara Stig och jag kvar, säger Maj Sumusalo som i mars fyller nittio år.

I fjol vintras röjde hon snö på gården till enfamiljshuset i Borgå, halkade och bröt armen. Nu bor hon sedan en tid tillbaka i en centrumlägenhet och får matleverans och hjälp av hemvården under vardagarna.

– De tar nog så bra hand om mig, säger hon.

Ur en låda i bokhyllan plockar Maj Sumusalo fram ett svartvitt fotografi där hela syskonskaran finns med. Det är taget utanför hemgården på Simskäla då modern fyllde sextio. Samma år flyttade 19-åriga Maj till Borgå där hon gifte sig med sin Tauno.

– Jag fick inga tag på någon karl hemma, skämtar hon. Jag har inga varit blyg av mig, tillägger hon på sin mjuka svenska med spår av åländsk intonation.

Tryckeriarbetare

I Borgå fick Maj Sumusalo jobb på Söderströms där hon blev kvar i hela 35 år, fram till pensionen.

– Jag var den minsta på hela tryckeriet och fick arbeta med de största maskinerna, säger hon med ett skratt.

För tio år sedan gick hennes Tauno bort men kvar finns barnen, barnbarnen och barnbarnsbarnen som en källa till glädje. Sina viktigaste saker har hon runtomkring sig, men kvar i enfamiljshuset – som hennes barn skojar att framledes kan bli hennes sommarstuga – finns bland annat Anni Blomqvist romanserie om Stormskärs Maja.

Böckerna läste Maj Sumusalo i takt med att de kom ut på 1960- och 1970-talen, och på frågan om hon tänkt läsa dem igen svarar hon "kanske det".

– Jag läser andra bokserier nu, men kanske borde jag ta hit böckerna, funderar hon.

När hon inte läser eller går på promenad med flickorna från hemvården tittar hon på idrott i teve, i synnerhet på fotboll eftersom hon noga följer med sonsonen Mikko Sumusalos tag i tyska tredjedivisionsklubben Chemnitzer FC.

Tevesuccé

Självklart har Maj Sumusalo också sett teveserien om Stormskärs Maja, den som bygger på systerns fem romaner om livet i den åländska skärgården. Teveserien, med Lasse Mårtensons titelspår Stormskärs Maja, toppade tittarlistorna 1976 och det fiktiva paret Majas och Jannes umbäranden på Stormskäret blev kända också för en bred finskspråkig publik.

– Anni, hon var bra hon. Hon var väldigt duktig, hon skötte huset, hon fiskade och saltade och sålde strömming för att försörja sig efter att hon blev änka 1962, säger Maj Sumusalo.

Det var året då Blomqvists man Valter och äldsta sonen Tommy drunknade då de var ute och fiskade lax i Bottenhavet. Den sjunkna båten låg på 60 meters djup, 30 sjömil från land och den tragiska händelsen kom att ligga som förlaga för Anni Blomqvists debutroman I stormens spår från 1966.

– En trålare råkade få upp plattan med båtens nummer och efter det skrev hon boken där Tommy drunknade.

Favoriter och andra

Tjugo år senare drunknade även den yngre sonen Bengt och 1987 kom Anni Blomqvist ut med den självbiografiska boken Havet finns inte mer ut. Året innan kom hon ut med den självbiografiska boken Vandring i barndomslandet, – Maj Sumusalos personliga favorit – och hon skrev också serien Anna Beata, som även den uppskattades av läsarna.

Tidigare i vintras såg Maj Sumusalo den Lasse Mårtenson-signerade musikalen Myrskyluodon Maija på Helsingfors stadsteater.

– Jag är inte så bra på finska, men den var inte bra. Det var sekamelska, jag fick inget grepp om innehållet. Känslan saknades.

El och färja

Förutom författare var Anni Blomqvist en aktiv samhällsdebattör och skrev bland annat ett brev till president Urho Kekkonen där hon påtalade behovet av statligt bidrag för elektricitet på Simskäla. Maj Sumusalo minns hur Blomqvist ångrade sig och ringde Ålandsposten för att stoppa brevet, men var för sent ute.

– Brevet åkte i väg och när Kekkonen fick det lär han ska ha sagt att "den där kvinnan vill jag träffa".

Simskäla fick elektricitet och Kekkonen besökte faktiskt Anni Blomqvist 1967. Senare, år 1983, fick hon besök av ytterligare en president, Mauno Koivisto.

Anni Blomqvist var också den som tryckte på den åländska landskapsstyrelsen och såg till att Simskäla fick färjförbindelse. Själv fick hon bara åka två gånger med den nya färjan: Första gången till sjukhuset på kontroll och andra resan blev hennes sista resa.

Nämnas kan att också president Tarja Halonen besökte Simskäla mot slutet av 1990-talet och det råkade sig att Maj Sumusalo var hemma och hälsade på just då.

– Halonen frågade om jag bor på Simskäla och jag sa "nej, jag bor i Borgå". Och då undrade hon att "hur har du nu flyttat bort härifrån?".