Anna Takanens bok om finska krigsbarn har fått många att vittna tillbaka: "Det finns så mycket obearbetad sorg kring krigsbarns berättelser"

KRIGSBARN. Anna Takanen gästar Helsingfors i helgen. Hennes bok "Sörjen som blev" ges ut på finska i vår. Bild: Fredrik Skogkvist

Anna Takanens bok om sin pappa, som var finländskt krigsbarn, har väckt mycket reaktioner. På lördag är hon i Helsingfors för att prata om boken tillsammans med kusinen Päivi Storgård, båda barn till krigets barn.

"Det tar fyra generationer innan ett krig går ur en familj. Jag är den tredje generationen", skriver författaren Anna Takanen i den nya boken Sörjen som blev.

Under krigsåren i Finland skickades 80 000 finländska barn till Sverige undan fattigdom och ryska bomber. Ett av dem var Annas pappa Timo. Hans mamma lämnade bort honom mot sin vilja och fick honom aldrig tillbaka, en sorg som aldrig gick ur familjen.

Sorgen fördelade sig över bägge sidor av Östersjön. I Sverige saknade Timo sin mor och sin bror Leevi, i Finland var han lika saknad av dem. Och sorgen lever i dag vidare i brödernas barn, i Takanen och i kusinen Päivi Storgård, journalist, politiker och dotter till Leevi.

På lördagen möts kusinerna i ett samtal på Akademiska bokhandeln om sina upplevelser från olika sidor av havet.

– Då får man två vittnesmål. Jag kan berätta om min pappas trauma utifrån att han var krigsbarn i Sverige, och hon om den andra sidan, hur det var att vara barn till en pappa som också blivit av med sin bror och pappa på andra sidan. Det handlar ju väldigt mycket om en familj som slås sönder, säger Takanen.

Det handlar ju väldigt mycket om en familj som slås sönder.

Stark Finlandsrelation med stråk av sorg

Takanens Finlandsrelation rymmer än i dag många, varierande adjektiv mellan sorg och glädje.

– Det finska för mig har varit förknippat med väldigt mycket sorg, längtan och ofrivillig separation, men också mycket glädje och längtan efter Finland. Det finska för mig har mycket med starka känslor att göra, och med tystnad – vi skulle inte prata om det jobbiga. Och tystnaden kan ha en väldigt hög röst.

Hon bröt tystnaden år 2015 då hon regisserade pjäsen "Fosterlandet", en pjäs om de finska krigsbarnen som visades både i Göteborg, Stockholm och på Svenska teatern i Helsingfors. Då hon först berättade om pjäsplanerna för sin pappa var han skeptisk. Han ville inte prata om sorgen, "låt historien vara historia". Men när han fick se "Fosterlandet" släppte en del av den skam och tystnad som format hans uppväxt.

Det finska för mig har mycket med starka känslor att göra, och med tystnad.

– Han såg pjäsen i alla tre städer, i Helsingfors med sin bror Leevi. Han blev påverkad av publiken som grät, kände saker och vittnade tillbaka. Då blev han väldigt stolt, berättar Takanen om sin pappa, som avled i cancer för tre år sedan.

Krig upprepar sig – många känner igen sig

Sedan boken "Sörjen som blev" kom ut för ungefär en månad sedan har Takanen fått många läsarbrev, inte bara från sverigefinländare och krigsbarn, men också från chilenare, iranier och syrier med egna erfarenheter av flykt, krig och separation.

– Det är en ära att få ta del av de här berättelserna, som berör mig starkt. Det finns så mycket obearbetad sorg kring krigsbarns berättelser där ute, men också en väldigt stark livskraft, säger Takanen.

Det finns så mycket obearbetad sorg kring krigsbarns berättelser där ute, men också en väldigt stark livskraft.

Krigsbarnens historia skiljer sig från många andra emigranters. Krigsbarnen från Finland hamnade i ett mellanförskap mellan länderna på ett annat sätt än till exempel arbetskraftsinvandrarna från Finland, säger Takanen.

– De pratade finska hemma och umgicks med finska vänner, men krigsbarnen var isolerade och ensamma. De skulle bli svenska, det skulle inte märkas på dem att de var finska.

När man skildrat kriget har det handlat mycket om veteranerna, inte så mycket om krigsänkorna och krigsbarnen, säger hon. Att dela med sig av sin pappas historia är en del av läkningen, säger Takanen.

– För att nästa generation ska bli friare är det viktigt att vi håller freden och inte startar nya krig, men också att vi lyfter upp de berättelser som inte blivit bearbetade.

Boken Sörjen som blev kom ut på svenska i oktober och ges ut på finska våren 2020.

Fotnot: Anna Takanen samtalar om boken "Sörjen som blev" med Päivi Storgård på Akademiska bokhandeln lördagen den 23.11 klockan 13.30.

Mer läsning