Anna-Karin Friis skrev amorös historia

Borgåbördiga journalisten Anna-Karin Friis, bosatt i Bryssel sedan många år, är aktuell med en öppenhjärtig och sexuellt laddad roman där hon skriver av sig sviterna efter en utdragen kärlekshistoria.

När Anna-Karin Friis bestämde sig för att skriva ner den lust- och längtansfyllda berättelsen om en bohemisk, blonderad skandinav och en testosteronosande sydländsk macho hade hon inte råkat på fenomenet Fifty shades of grey, den brittiska författaren E.L. James erotiska roman som också blivit film.

Först senare insåg Friis att hennes roman En man utan skam – en amorös historia (2018) var skriven på ett självutlämnande sätt som i många avseenden hakar på den erotiskt inspirerade litteraturtrenden som James roman initierat.

– Jag är ingen stor fifty shades-fantast men det är fascinerande att se vilken genomslagskraft berättelsen fått. Boken och filmen har blivit ett begrepp, konstaterar hon.

Anna-Karin Friis skulle egentligen skriva en fackbok med EU-koppling – och det har hon fortfarande för avsikt att göra – men det självupplevda kändes som en för bra historia att låta passera så hon satte i gång. I fjol knackade hon ner 350 sidor text där lust och längtan står i fokus, vilket bland annat tar sig uttryck i otaliga explicita sexskildringar.

– Boken var ett sätt för mig att terapeutiskt bearbeta händelser i mitt liv. Vem vet, kanske jag har ett exhibitionistiskt behov? säger Friis.

Ocensurerat

Inledningsvis var tanken att skriva "om en bekant svenska" men Anna-Karin Friis kom rätt fort fram till att det tillvägagångssättet hade urholkat hela idén med att skriva verklighetsbaserat. I stället blev det en rättfram och ocensurerad text som, under året hon arbetade på boken, så småningom hittade en strukturerad stil.

– Det var inte helt lätt eftersom romanen har en så personlig touch, säger Friis.

Först efteråt slog det henne att det är en helt annan sak att sitta hemma vid datorn och bara skriva ner ord i terapeutiskt syfte, än att se orden på pränt.

– Jag måste erkänna att jag inte aktivt har gått ut med att jag skrivit en roman. Faktiskt har jag försökt hålla den undan släkt och vänner. Det är närmast några vänner som känner till boken och mannen som figurerar i texten vet ingenting, men jag skriver om honom under fingerat namn.

Det starkt sexuellt färgade förhållandet mellan huvudpersonerna får inget avslut i En man utan skam – en amorös historia, och Anna-Karin Friis signalerar att det eventuellt kan bli aktuellt med en uppföljare.

Friis gav ut romanen för några månader sedan via det svenska, digitala publiceringsverktyget Publit som gör det möjligt att med några knapptryck ge ut en bok, e-bok eller ljudbok. Boken finns att köpa eller ladda ner bland annat på Adlibris. Låna den kan man göra på stadsbiblioteket i Borgå.