Ån svämmade över och träd föll i den hårda stormen

Vågorna gick höga vid Varlaxudden på Emsalö. Bild: Kristoffer Åberg

Stormen Lisa har ställt till med en hel del bekymmer, och de hårde vindarna förväntas fortsätta ända till fredagen. Borgå å svämmade över sina bräddar och räddningsverket har fullt upp med att röja undan träd som fallit över vägar – bland annat knäcktes julgranen i Gammelbacka.

När medelvindhastigheten under tio minuter är högre än tjugoen meter per sekund är det storm, och torsdagens storm, som döpts till Lisa, ställde till med en hel del också i Östnyland.

Just nu påminner den nya parken som byggs på västra åstranden mera om ett utomhusbad. Bild: Kristoffer Åberg

Julgranen i Gammelbacka gav vika för de hårda vindarna redan på förmiddagen på torsdagen. Staden lovar att stadsdelen får en ny julgran och meddelar att elektriciteten till granen nu är bortkopplad.

Borgå år svämmade över sina bräddar redan på förmiddagen på torsdagen.

På Kymmenedalens el, som förser en stor del av Lovisa med el, Kervo energi som sköter eldistributionen i Sibbo och på Borgå elnät förberedde man sig genast på morgonen genom att öka beredskapen för att rycka ut och reparera skador på elnätet.

Vindbyarna har ställvis varit mycket kraftiga och de som inte var tvungna till det höll sig mest inomhus. Bild: Kristoffer Åberg

Borgå elnäts verkställande direktör Magnus Nylander säger på torsdagseftermiddagen att läget är under kontroll även om han räknar med att reparatörerna har fullt upp med fel orsakade av stormen ännu hela fredagen.

– Vid 13-tiden på torsdag blåste det extra hårt en stund, och de vindarna orsakade flera strömavbrott på vårt område. Men om det inte blir värre senare i dag (torsdag) så hinner vi ganska bra med, säger han.

Elavbrotten avlöste varandra hela dagen även om inga stora områden slogs ut. Reparationsarbetena fortsätter hela kvällen och natten.

– Det finns en del lågspänningsfel också, de syns inte på feltjänstkartan, men våra mätare har registrerat dem, säger han.

Som mest har över tusen hushåll varit utan el i några repriser under torsdagen. På www.pbe.fi/avbrottskarta kan man se var det är elavbrott i realtid i Borgå. Har man själv strömavbrott ska man fört kontrollera om området redan finns på avbrottskartan. Om inte ska man anmäla felet.

Också i övriga Östnyland var hundratals hushåll utan el, en del längre tid och andra kortare. På www.keravanenergia.fi/se och på www.ksoy.fi/se finns motsvarande information för Sibbo och Lovisanejden.

Meteorologiska institutet har utfärdat varningar i stora delar av landet. På torsdagseftermiddagen var omkring 64 440 hushåll runtom i landet utan el.

Borgå å svämmade över redan under torsdagsförmiddagen. Bild: Kristoffer Åberg

Mer läsning