"Alva levde för att hjälpa de mest utsatta"

Mamma med barn. Riksdagens andra talman Paula Risikko avtäckte statyn som skapats av den ursprungligen estniska konstnären Marko Vaher som jobbar på Berglöfs stenhuggeri i Borgå. Bild: Kristoffer Åberg

Alva Forsius var Borgåbo, barnmorska och en föregångare inom omsorgen av kvinnor och barn. På tisdagen hedrades hon med en staty vid det forna förlossningssjukhuset som hon grundade.

Firandet av Alva Forsius 150-årsjubileum kulminerade på tisdagen då en staty till hennes minne avtäcktes vid det forna förlossningssjukhuset. Majvädret visade upp sin bästa sida och intresset för evenemanget var stort. Folk fick nästan trängas för att få sig en skymt av talarna. Fullmäktiges ordförande och Alva Forsius-arbetsgruppens ordförande Mikaela Nylander (SFP) öppnade ceremonin efter sången Ut till strid! Hör, ropet skallar! framförd av Templets Hornmusikkår.

Alva Forsius föddes 24.5 1866 och på tisdagen var det exakt 150 år sedan dess. Tack vare Forsius hårda arbete grundades ett privat förlossningssjukhus vid Jonasbacken 1899, det nuvarande vandrarhemmet.

Alva Forsius var en unik kvinna, en förebild och sann visionär med stort hjärta.

– Alva Forsius var en unik kvinna, en förebild och sann visionär med stort hjärta, sade Nylander i sitt öppningstal.

Forsius var en föregångare och arbetade hårt för de utsatta i samhället, de ensamstående mödrarna och de fattiga barnfamiljerna. Hon kände redan i ett tidigt skede av sitt liv att hon ville hjälpa andra och utbildade sig till barnmorska.

Det tog ändå 150 år för eftervärlden att uppmärksamma Alva Forsius och hennes livsgärning.

– Hon var en modest kvinna och under hennes livstid noterades inte hennes arbete.

Forsius aktuell i dag

2013 grundades ett minnesförening vars syfte är att synliggöra Forsius livsverk. Och föreningens arbete slutar inte där. En bok om Alva Forsius blir kanske också aktuell i framtiden, avslöjade Nylander.

– Alva levde för att hjälpa de mest utsatta, och det gör henne till en ytterst aktuell person i dagens värld.

Festtalet hölls av riksdagens andra talman Paula Risikko (Saml).

– Alva Forsius jobb syns än i dag i vårt samhälle och vi kan vara stolta över allt hon åstadkom, sade Risikko.

Forsius hörde även till dem som bidrog till att Frälsningsarmén kom till Finland, och hon var aktiv inom rörelsen. Forsius fann stöd och hjälp i religionen och var djupt troende.

Forsius var en duktig barnmorska som innehade ett stort förtroende bland de blivande mödrarna. Dessutom skrev hon böcker för blivande mammor om barnskötsel.

För Alva var det självklart att hjälpa de behövande och vi kan alla hedra henne genom att vara modiga och försöka bidra till en bättre framtid.

– Alva var före sin tid och lade grunden för den mödravård vi har i dag, sade Risikko.

Förutom det hårda arbetet för utsatta kvinnor och barns väl jobbade Alva Forsius även för jämställdhet och kvinnors rösträtt.

– För Alva var det självklart att hjälpa de behövande och vi kan alla hedra henne genom att vara modiga och försöka bidra till en bättre framtid, avslutade Risikko.

Bildtexten är uppdaterad: Marko Vaher är anställd på Berglöfs stenhuggeri och arbetar i Borgå.

Mer läsning