Alva Forsius var före sin tid

INSPIRERANDE. Historikern Anneli Mäkelä-Alitalo bjöd Borgåpubliken på ett inspirerande föredrag om Alva Forsius, kvinnan som startade sitt eget BB i Borgå. Bild: Henrik Westermark

Alva Forsius var 34 år gammal då hon öppnade sitt eget BB i Borgå. Hon var också med om att starta Frälsningsarmén i Finland och propagerade mycket för kvinnornas rättigheter.

I år har det gått 150 år sedan Alva Forsius föddes. På hennes 150-årsdag den 24 maj i år avtäcks en staty vid vandrarhemmets gathörn i Borgå.

– Hon var oändligt mycket före sin tid, säger Mikaela Nylander. Hon drev ju också på frågan om kvinnors rösträtt.

Nylander är ordförande i Föreningen Alva Forsius minne. Föreningen grundades i juni 2013 för att förvalta Alva Forsius minne och livsverk samt främja värderingar som var viktiga för henne. På föreningens sida på www.alvaforsius.fi kan man läsa mycket om den här starka och initiativrika kvinnan.

– Hon var en mycket intressant person, säger docent Anneli Mäkelä-Alitalo som i tisdags bjöd Borgåborna på ett inspirerande föredrag om kvinnan som i juni 1899 öppnade sitt eget privata BB i Borgå.

I föredraget berättade Anneli Mäkelä-Alitalo om en tid då kvinnans ställning var helt annan än nu. Hon var i praktiken omyndig och helt underställd sin make.

År 1863 ändrades lagen i alla fall så att en kvinna blev myndig då hon fyllde 25 år. Det här betydde också att ogifta kvinnor kunde skaffa ett yrke och få möjligheten att försörja sig själv.

Att hon valde Hornborg var definitivt ett utslag av hennes feministiska anda. Hade hon kunnat få en kvinnlig präst att välsigna projektet hade hon säkert gjort det också.

Alva Forsius tog vara på de möjligheter som kvinnorna nu hade fått. Hon utbildade sig till handarbetslärare och fick jobb vid handarbetsskolan för kvinnor som hade startat i Borgå.

Hon ville dock satsa på socialt hjälparbete. Frälsningsarmén hade grundats i England, och i en grupp i Helsingfors, där Alva var med, började man tala om att få i gång verksamheten också i Finland. På våren 1889 reste Alva, tillsammans med två andra kvinnor till England. När de kom tillbaka efter ett halvt år var Alva Forsius löjtnant.

Frälsningsarmén startade i Helsingfors, och följande år grundades Finlands andra avdelning i Borgå.

Barnmorska får staty

Det var efter det som Alva bestämde sig för att studera vidare, och 1895 blev hon färdig barnmorska. Följande år meddelade hon i en annons i Borgåbladet att hon började ta emot patienter. Hon hade till och med skaffat telefon.

I december 1898 anhöll hon om statsbidrag, för att kunna öppna ett eget barnbördshus. Hon började i hyrda utrymmen, men de var snart för trånga, och i maj 1902 öppnades barnbördshuset, ritat av Finlands första kvinnliga arkitekt Signe Hornborg.

– Att hon valde Hornborg var definitivt ett utslag av hennes feministiska anda, sade Mäkelä-Alitalo. Hade hon kunnat få en kvinnlig präst att välsigna projektet hade hon säkert gjort det också.

Några år senare öppnade Alva Forsius Solhem, tvärs över gatan vid hennes BB. Det var Finlands första mödrahem där ensamstående mammor fick bo i upp till ett halvt år efter förlossningen.

I dag verkar Borgå vandrarhem i Alvas BB, och det är där som statyn till minnet av Alva Forsius kommer att avtäckas på Alvas 150-årsdag den 24 maj. Arbetet med statyn är i full gång, men Mikaela Nylander säger att föreningen ännu måste skrapa ihop 4 000 euro för att klara projektet.