Älskar sitt jobb också efter fyrtio år

ÄLSKAR SITT JOBB. Efter fyrtio år inom barnomsorgen kan Sinikka Troberg med handen på hjärtat att hennes yrkesval var det rätta. Bild: Anne Johansson Padilla

I fredags belönades över hundratio personer med Finlands kommunförbunds förtjänstmedalj. Daghemsföreståndare Sinikka Troberg var en av dem.

Det var i mitten på 1970-talet som daghemmen började växa fram i vårt samhälle. Det var på grund av att kvinnorna i allt större skala började jobba och behovet av en vårdplats för barnen växte. Innan dess fanns det bara eftermiddagsklubbar i olika utsträckning. En som varit med från början är Sinikka Troberg, i dag daghemsförseståndare på Övre-Haiko daghem.

– Jag har sett hela processen och jag tycker att det är så roligt.

På fredagen uppmärksammades Sinikka Trobergs insatser med Finlands Kommunförbunds förtjänsttecken eftersom hon jobbat 40 år inom det kommunala. Tillsammans med många andra i Borgå som har jobbat 20, 30 eller 40 år kunde hon välja mellan att ta en ledig dag med lön eller förtjänsttecknet och en lunch. Sinikka valde lunchen och förtjänsttecknet.

Jag älskar det här jobbet, alla barn, kontakten med föräldrarna och hela personalen.

Leken är viktig i barnens uppfostran, säger Sinikka. Barnen skall vara delaktiga och aktiva i sin egen omgivning, de skall vilja lära sig. Kontakten människorna emellan är så otroligt viktig.

– Det skall finnas glädje i lärandet. Man skall göra saker tillsammans, säger Sinikka. Jag är själv lektokig och har mycket fantasi och det är enormt viktigt att barnen får leva sig in i någon annans roll. Barnen skall få prova olika roller. Dialogen med andra människor är också viktig eftersom vi måste lära oss leva med varandra, säger hon. Vi har roligt tillsammans, på dagis tränas gruppuppfostran.

Ewalds Inga-Lis

Grönholm Marianne

Halttunen Helena

Jokinen Rea

Karhu Irmeli

Kindstedt Margareta

Koivupalo Arja

Lahti Tarja

Lauronen Sirpa

Lökfors Sirpa

Malmsten Tuula

Nyholm Ralf

Sarinko Sirpa

Sirén Helena

Sorvali Aija

Stepanow Juhani

Troberg Sinikka

Uronen Peter

Westerling Ann

Dessutom belönades även de som jobbat 20 och 30 år.

I dagens samhälle med så mycket smarttelefoner och läsplattor ser Sinikka att barnen kanske har det lite svårare att koncentrera sig. Men allt behövs.

– Teven sågs också som en ond grej då den kom. Det tar sin tid att vänja sig vid allt nytt. Men kontakterna, ansikte mot ansikte är fortfarande enormt viktiga för barnen.

Det som Sinikka ser som lite oroväckande är att det inte finns tillräckligt med barnträdgårdslärare. Det är brist på kunnig personal i hela landet, både på finskt och svenskt håll.

Hon ser också att det är i en mera splittrad vardag vi lever i.

– Det är turbulent med olika arbetstider och föräldrarnas lediga dagar. Det tröttar ut en ibland, man skulle vilja ha lite mera stabilitet i det hela. Men kanske det har att göra med åldern, säger Sinikka och skrattar. Men sitt yrkesval har hon aldrig ångrat.

– Jag älskar det här jobbet, alla barn, kontakten med föräldrarna och hela personalen.

Mer läsning