Älskade hatade fotboll

Bild: Kristoffer Åberg

I går körde den i gång, den stora fotbollsfesten, som samtidigt är en mix av idrott, politik och pengar. Och väldigt mycket passion.

Världsmästerskapen i fotboll för herrar i Ryssland, festen som så många har väntat på och längtat efter. Andra fasar för en månad som går till spillo för att någon eller några i familjen under den skönaste sommartiden sitter bänkade framför teveapparaten.

Precis som oftast inför stora tävlingar pågår livliga diskussioner om fenomen som inte har direkt med själva sporten att göra. Så också inför fotbolls-VM. Kritiken mot Ryssland som arrangörsland har varit en het fråga under flera år. "VM är inget annat än ett propagandaverktyg för president Putin", sägs det. Men som så ofta, även inom idrotten, så är det pengarna som styr. Korruption och annan ljusskygg verksamhet har belysts och man kan anta att den omfattande korruptionen inom Fifa bland annat innebär att de nationella förbunden får mindre pengar, ett faktum som står i motsats till Fifas uppdrag att värna om fotbollen världen över.

Men, som krönikören och fotbollsvännen Johan Esk skriver i Dagens Nyheter – "VM går som planerat i Ryssland. Alla stora, tunga ryska sponsorer är för viktiga för Fifa för att (Gianni) Infantino (Fifas ordförande) skulle våga ta den kampen och flytta VM. "

Idrott, politik och pengar hör ihop, något annat är naivt att tro, men man kan inte heller förneka att fotbollen förenar människor. Den är världens största idrott och är populär överallt. Ursprunget är en boll och ett gäng spelsugna, och en match. Oavsett om du är en lyckligt lottad finländare med tillgång till fotbollshall, vinteruppvärmda gräsmattor, tränare och utrustning eller en fattig unge på Brasiliens gator, så har, i teorin, vem som helst chansen att lyckas och bli en stor fotbollsstjärna. För många, främst pojkar, har fotbollen varit en väg ut ur fattigdomen. Det är ju historierna om de som lyckas kämpa sig fram från en torftig tillvaro till strålkastarljuset som vi älskar.

En annan baksida är att damfotbollen fortfarande får betydligt mindre resurser och en bråkdel av den synlighet som herrfotbollen får.

Men för den enskilda tittaren så handlar det när allt kommer omkring om spelet i sig. För många är fotboll bästa möjliga underhållning, och i somligas ögon till och med konst. Och det är där passionen kommer in.

Helén Kurri Nyhetschef och chefredaktör för Östnyland

Mer läsning