Almska gården till salu – igen

TILL SALU. Almska gården i Lovisa är till salu för 490 000 euro. Bild: Ksf-arkiv / Lasse Lehtinen

Almska gården i Lovisa är till salu igen. Orsaken är enkel: Kari Markkula, som äger fastigheten, har ett annat drömprojekt i Lovisa som han vill förverkliga, och behöver pengarna från försäljningen.

– Det ligger ingen dramatik bakom försäljningsbeslutet. Samarbetet med Lovisa stad har fungerat jättebra och hyresgästerna har använt huset för kulturändamål, precis som jag önskade redan då jag renoverade Almska gården, säger Kari Markkula.

Det har gått cirka sex år sedan Markkula köpte den nedgångna gården av Lovisa stad, då för en symbolisk summa på 2 euro. Därefter lät han renovera den skyddade fastigheten för 570 000 euro, det under Museiverkets vakande öka och uttryckligen med tanken att förvandla Almska gården till ett centrum för kultur och konst i Lovisa.

Till en början drevs verksamheten av Stödföreningen för Lovisa konstcentrum rf för och för två år sedan tog Lovisa stad över som hyresgäst. I den skarven var Almska gården också till salu, men bara för en kort tid.

– Säljbeslutet var en ilsken reaktion från min sida, och jag drog tillbaka huset från marknaden nästan direkt. Men nu är jag på allvar ute för att sälja gården, säger Kari Markkula.

Almska gården på cirka 550 kvadratmeter har nu ett utgångspris på 490 000 euro och orsaken till att Markkula säljer är finansiell: han behöver pengar för ett drömprojekt som han vill förverkliga på ålderns höst. Vilket objektet är vill han inte avslöja i det här skedet, men han säger det också handlar om ett projekt som gynnar konst- och kulturlivet i Lovisa.

– Konst och kultur, det är min drivkraft, säger han.

Så sent som för ett par månader sedan gjordes slutgranskningen efter Almska gårdens renovering och Markkula understryker att fastigheten är i prima skick.

Det är Kiinteistömaailma som fått uppdraget att sälja Almska gården och fastighetsförmedlare Ulla-Maija Honkanen tror att objektet kommer att väcka intresse och ser att byggnaden också i fortsättningen mycket väl kunde fungera som galleri och kulturlokal.

– Almska gården säljs som kontorslokal med möjlighet att inrätta en liten bostad i huset. Om man vill ta hela byggnaden i bostadsbruk krävs däremot en planändring, säger hon.

Almska gården dök upp på bostadsförsäljningsportalerna på webben på onsdagseftermiddagen.

* Artikeln uppdaterad den 7.3. kl. 15.25 med uppgiften om att objektet finn på webben.

Mer läsning