Almska gården dukar upp med fotografier och målningar

KONSTDUO. Anne Örthén (t.v.) och Liisa Malmio ställer ut i Almska gården i Lovisa den närmaste månaden. Ljus och färg heter utställningen. Bild:

Almska gården öppnar dörrarna igen nästa vecka. Inleder sommaren med positiva förtecken gör Anne Örthén och Liisa Malmio; det handlar om blomster- och färgterapi i målningens och fotografiets form.

Ljus och färg heter Anne Örthéns och Liisa Malmios gemensamma utställning som öppnar i Almska gården i Lovisa på tisdag. I helheten samsas konstfotografier med blomstermotiv och naturmålningar, hela tiden med estetiken som ledstjärna.

Anne Örthén har studerat naturfotografi och fotograferar gärna landskap och växter i trädgården, men under senare tid har hon fascinerats av kreativ konstfotografi.

– Det har varit så roligt att släppa loss kreativiteten och sätta en mer konstnärlig prägel på bilderna. Jag vill väcka känslor, tankar och minnen, beröra människor, säger hon.

Resultatet syns på utställningen i form av stillebenfotografier, där vackra gamla föremål, former, färger och blommor har fungerat som inspirationskälla. Rekvisitan som hon använder är delvis hennes egen, delvis lånad av vänner.

Mix & match

– Loppisfynd fungerar också. Jag plockar ihop matchande saker och försöker skapa en stilfull, stämningsfull och harmonisk bild. Den gemensamma nämnaren är att det ofta är blommor av något slag med i bilden, säger Anne Örthén.

Örthén är Borgåbo sedan flera år och har tidigare ställt ut bland annat på Haiko gård, på Galleria Veranda i Finlandiahuset samt på Kulturhuset Grand.

Naturen, och i synnerhet den vackra finländska skärgården, är ett centralt element också i bildkonstnären Liisa Malmios konstnärskap. Hon har en bakgrund som elev vid Ateneums kvällsskola och Fria Konstskolan i Helsingfors, men efter en längre paus hittade tillbaka till konsten i början av 2000-talet.

– Jag började min nya karriär inom bildkonsten genom att måla med torrpasteller. Från torrpasteller har jag så småningom övergått till oljepasteller. Framöver blir det eventuellt oljefärger, säger hon.

Ljusa ögonblick

Liisa Malmio målar mycket utomhus och för henne är det viktigt att fånga ljuset och stämningen i varje ögonblick, och den känslan förmedlar hon via sina oljepastellmålningar och fotografier.

– Fotografering står också nära mitt hjärta och ger mig möjlighet att uttrycka mig på ett sätt som skiljer sig från målandet.

Utställningen Ljus och färg på Almska gården pågår den 2–30 juni, galleriet är öppet tisdag-söndag kl. 12–17. Konstsommaren fortsätter i juli med Sari Nieminens, Marjut Lehtinens och Henna Paasonens utställningen Helgon och galningar. och i augusti står helheten Målarens minne i turen. Det är konstnärerna Tanja Nyo, Anna Silfvast och Katja Björklund som ställer ut.

Från Almska gårdens sida påminner man utställningsbesökarna om att iaktta god hygien och hålla tillräckligt avstånd till andra konstvänner under galleribesöket.

Mer läsning