Allting är upplagt för en fin konstsommar i Haiko

Lovisabon Teemu Silván ställer ut fotografier på Villa Albert i Haiko i maj. Bild:

Utställningar, konserter, föreläsningar och konstnärsträffar, det står på sommarens program i Albert Edelfelts ateljémuseum och angränsande Villa Albert i Haiko.

Sommarsäsongen inleds i god tid före valborgsmässoafton, den 27 april öppnar den första utställningen på Villa Albert. Starten går lokalt med Lovisabaserade Kristiina Elos trettoårsjubileumsutställning Prima vista. Elos målningar bjuder på vardagsögonblick med humoristisk knorr.

Medverkar gör även Lovisabon Teemu Silván med stämningsfulla fotografier, ofta med ett inslag av exotik, samt Fredrikshamnkonstnären Kaija Asikainen som ställer ut realistiska stilleben.

Kristiina Elo firar trettio år som konstnär och är med och inleder sommarsäsongen på Villa Albert i Haiko. Bild:

I slutet av maj och två månader framåt är det dags för utställningen Gyllene sommar med målningar av Marita Liulia, Johanna Lumme och Carolina von Schantz. Det blir ett upplägg fyllt av solsken, färger, naturens under och livsglädje.

Högintressant är utställningen Sommarminnen som avrundar sommarhalvåret i Haiko. Den 3 augusti till 30 september ligger fokus på Lennart Segerstråles (1892–1975), Santeri Salokivis (1886–1940) och Eero von Boehms (1949–2012 ) målningar och grafik. Helheten formas av verk där konstnärerna tangerar ämnen och minnen som berört dem – i Segerstråles fall ligger fokus på naturen och på hemstaden Borgå.

I Albert Edelfelts ateljémuseum presenteras utställningen Lekande pojkar på stranden som handlar om nämndra verks tillkomsthistoria. Visas gör också originalskisser av Albert Edelfelt samt heliogravyrer av hans verk från år 1905. Helheten kompletteras med fotografier från somrarna som Edelfelt tillbringade i Haiko.

Eventuella coronarestriktioner beaktas, ateljémuseet och Villa Albert har öppet 27.4–31.5 kl. 11–15, 1.6–31.8 kl. 10–16 och 1.9–30.9 kl. 11–15 samt vid andra tider på beställning.

ÖN