Allt var bättre förr

Till sist: vi avgör själv. Den som vill protestera mot 'förmyndarsamhället' kan fritt anlita de aktörer som har en dålig hygien enligt Oiva.

Listeria, campylobacter, salmonella, calicivirus och många fler ligger hela tiden på lur för att infektera vår mat och därmed också oss som äter av maten.

Enligt världshälsoorganisationen WHO dör varje år 420 000 personer medan 600 miljoner insjuknar till följd av dålig livsmedelshygien.

Under många tiotals år har hälsoövervakningen, miljöhälsovården och mjölk- och köttkontrollerna i vårt land jobbat för att hålla vår mat ren och fri från farliga smittor.

Dysenteri är en sjukdom som är okänd för de flesta, i dag. Dysenteri beror direkt på dålig hygien och smuts. År 1852 kunde distriktsläkaren i Tavastehus rapportera 2 000 dödsfall i dysenteri, under bara ett år i hans distrikt.

Vi kan förfasa oss över dålig livsmedelshygien i fjärran länder, och vi undviker glass och isbitar när vi rest långt bort, och råa ägg när vi rest bara några hundra kilometer söderut. Men samtidigt kan vi tydligen också förfasa oss över att livsmedelshygienen här hemma är alltför rigid.

Det var mycket bättre förr, kan vi säga. Då fanns det minsann ingen som övervakade att den som tillredde mat åt andra hade möjlighet att tvätta händerna, och ingen som krävde att fiskrökeriets råa fisk och den tillagade fisken hölls isär för att förhindra korskontamination.

Tjänstemännen vid miljöhälsovården finns ändå inte till för att reta upp alla dem som hanterar livsmedel.

Handhygien är viktig på riktigt, temperaturerna måste kontrolleras. Om det inte finns rena och funktionella avställningsytor är risken stor att maten kommer i kontakt med smuts. Därför är det viktigt med ändamålsenliga lokaler.

Och därför är det bra att vi har en så transparent kontrollrapportering som Oiva-smilisarna. Alla kan läsa själv. Ger det förtroende om en aktör gång efter annan får en massa "bör korrigeras"-vitsord? När en annan hela tiden kan ståta med en lång rad "utmärkt"-vitsord?

Till sist: vi avgör själv. Den som vill protestera mot "förmyndarsamhället" kan fritt anlita de aktörer som har en dålig hygien enligt Oiva.

Stina Jäderholm Reporter