Allt kan hända när påhittiga Allu har hemmalov

LÄSKUL. – Barn måste få veta att det är roligt att läsa, att det är spännande och trevligt att läsa, säger Jukka-Pekka Palviainen som är nominerad till Runeberg Junior-priset med boken Allu ja outo Uolevi. Bild:

Ett höstlov utan att resa bort är inte mycket värt tycker den slagfärdiga lågstadietjejen Allu. I Jukka-Pekka Palviainens Allu ja outo Uolevi bestämmer hon sig ändå för att göra det bästa av situationen och – ser man på – det kan hända både ett och annat också på hemmaplan.

Käpphästläger, papegojvaktande och turistande i byn, det finns mycket som Jukka-Pekka Palviainens höstlovsfirande Allu kan hitta på i hemtrakterna. I seriens tredje del Allu ja outo Uolevi är det ändå hennes föräldrar som bjuder på det största mysteriet: mamma bölar över gamla fotografier och pappa säger idel söta saker. Rapp som hon är bestämmer sig hon sig för att ta reda på vem den där Uolevi riktigt är, och händelserna drar i gång med Christel Rönns fartfyllda och humoristiska illustrationer som smörjmedel.

Hur kom den här boken till?

– Min ursprungliga idé var att Allu-serien på något sätt skulle följa årets gång. Senare insåg jag att man också måste tänka på när boken utkommer, det går ju inte att ge ut en julbok i juli. Nu var det ändå läge för en höstbok, och jag funderade på hurdana saker som kommer emot under hösten, säger Jukka-Pekka Palviainen.

Han tog avstamp i höstlovet och började bygga en berättelse kring mammans hemlighet och den med namn nämnda personen, Uolevi, som hade kopplingar till hemligheten.

Bild:

Läsgoja

Palviainen ville också ha med en läspapegoja i texten. I boken får djurkära Allu sköta om lärarens läspapegoja Unski över höstlovet – och senare är tanken att hon en dag i veckan ska stanna kvar efter skolan och läsa för fjäderfäet som "gillar att höra nya ord". Hon får också tipset att läsa högt för eventuella andra husdjur.

– Jag tyckte läspapegojan var en kul idé. Jag ville att barnen skulle kunna känna igen sig i situationen och jag tycker att det är viktigt att uppmuntra barn som ännu inte är så flytande på läsning att läsa.

Jag tyckte läspapegojan var en kul idé.

Tänkte du målgrupp när du skrev?

– Det är svårt att säga hur medvetet jag tänker på målgruppen när jag skriver. Det är klart att jag väljer ämnen och justerar språket enligt dem som jag tror att i första hand kommer att läsa boken. Samtidigt hoppas jag att boken tilltalar läsare i alla åldrar. Själv gillar jag barnböcker med en humor som också tilltalar en vuxen läsare. Vissa vitsar fungerar på olika plan för barn och för vuxna, och jag har till exempel läst Allu högt för gymnasielever och de lyssnade förvånansvärt intresserat.

Har du några tips om hur man ska få barn att läsa mera?

– Jag tror att barn behöver mångsidig läsning som är lätt tillgänglig för dem. De behöver också vuxna som läser för dem och som fungerar som läsande exempel. Barn måste få veta att det är roligt att läsa, att det är spännande och trevligt att läsa. Tyvärr hjälper det nödvändigtvis inte med att vuxna drar till med hur nyttigt det är på lång sikt att läsa mycket.

Barnlitteraturpris instiftat av tidningen Östnyland och Borgå stad.

Priset tilldelas en finländsk barnbok med berättelser på svenska eller finska för barn i åldern 6–9 år.

Syftet med priset är läsfrämjande, målet är att öka barnens läslust.

Det fjärde Runeberg Junior-priset delas ut i Borgå i anslutning till Runebergsdagen, torsdagen den 6 februari 2020.

Prissumman är på 10 000 euro.

Mer läsning