Allt i ordning inför idrottsfesten

FÖRENADE KRAFTER. Tiotals frivilliga var på torsdagen sysselsatta med att bygga upp området kring konstisbanan i Borgå inför lördagens bandyfinal. Här reser man VIP-tältets "takstolar". Bild: Kristoffer Åberg

Tron på att de två tidigare FM-mästerskapen i bandy ska få sällskap nu på lördag är stark i Akilleslägret. Men att bygga upp en idrottsfest där alla trivs kräver att faciliteterna är i skick. Så här svarar Niklas Skog, styrelseaktiv inom Akilles bandy på Östnylands frågor.

Hur ser isläget ut?

– Isläget ser bra ut! Vädret verkar bli mulet, torrt, och inte alltför varmt fram till lördag så inget tyder på att det skulle bli problem. Staden sparade snöhögar vid bollplanen för att kunna täcka in isen om det hade blivit varmt eller mycket soligt. Den här snön kördes bort på onsdagen för att vi skulle kunna börja bygga upp området. Vi vill tacka stadens idrottsväsende för deras hjälp.

Hur stor publik väntas till området?

– Trots att Botnia i fjol tutade ut att finalen hade setts 3 000 människor på plats så var officiella siffran kring 1 500 betalande åskådare. Vi väntar oss betydligt fler, minst 2 500 och om det blir 4 000 eller fler kommer det antagligen att bli svårt för alla att kunna se matchen.

Var ska besökarna parkera sina bilar?

– Vi hoppas att största delen av besökarna kommer med allmänna fortskaffningsmedel eller till fots. För supporterbussar finns det parkering reserverat på Ånäs sportplan. Veiterä har uppskattat att de har 10 bussar, förbundet uppskattade inofficiellt för oss att 300 personer från Villmanstrand kommer att delta men det är omöjligt att veta hur många det blir.

– Huvudingången är vid huvudporten vid ändan av Gymnasiegatan samt från Edelfeltbulevarden mellan Linnanjoen koulu och Keskuskoulu. Men det finns även mindre portar mellan Linnanjoen koulu och huvudporten samt mellan Keskuskoulu och Alexandersgatan

Hurdana arbeten görs för att alla intresserade ska rymmas in på området?

– Det byggs till exempel tillfälliga läktare med plats för över 2 200 personer, ett VIP-tält och hela skolgården fungerar som publikområde. Det här skulle inte vara möjligt att förverkliga utan hjälp från frivilliga bandyentusiaster, Akilles övriga sektioner och andra idrottsföreningar. Jag vill också uppmärksamma Kenneth Ek som levererar bland annat läktarna och tältet.

Hurudan service planeras?

– Utskänkning i rinken för några hundra och i ett VIP-tält. Det finns försäljningsstånd för kaffe, korv och godis samt möjlighet till ansiktsmålning på olika ställen på området.

– Vi placerar också ut sammanlagt ett tjugotal Bajamaja-toaletter.

Hur stora mängder av olika livsmedel och förfriskningar ska införskaffas?

– Det svarar utskänkningen för, men till exempel förra söndagen när vi hade 1 000 åskådare tog de dryga 500 korvarna slut.

Har supportergruppen Trömpperit något extra på gång inför finalen?

– Så har jag förstått. Akilles har ju kanske den enda "organiserade" supportergruppen i Trömpperit om man inte räknar med HIFK som ju har sina samma supporters med på olika arenor.

Hur slutar matchen?

– Segraren gör fyra mål och det är Akilles som segrar.

På finaldagen öppnas portarna vid konstisbanan klockan 12.30 och arrangörerna önskar att publiken anländer i god tid före finalen börjar klockan 17.

Vid portarna görs säkerhetskontroller så "bandyportföljen" med alkoholdrycker, fyrverkerier och facklor bör lämnas hemma. Dessutom är alla former av vapen, explosiva ämnen, laserpekare samt alla andra föremål med vilka man kan skada andra människor förbjudna. Likaså är politiska, rasistiska eller andra kränkande banderoller bannlysta.

Arrangörerna rekommenderar att biljetter köps på förhand från Bistro Sinne, Brasserie L'amour, Fiskhuset och Tuen Myymälä. De som har förhandsbiljetter bör gå in genom huvudporten vid Gymnasiegatan 22.

Bekanta dig med programmet i detalj på adressen http://bandy.akilles.fi/fi/etusivu/

Mer läsning