Allt-i-allo både på sjön och fastlandet

Tom Malmbergs arbetsfält sträcker sig längs kusten från Helsingfors till Borgå. Han arbetar på Östra Skärgårdens Stugservice som hjälper sommargäster och boende både ute i skärgården och på land med stort som smått.

Telefonen hos Tom Malmberg, Sibbobo, vd och delägare i Östra Skärgårdens Stugservice, ringer nästan oavbrutet när vi träffas nere vid den allmänna hamnen i Kalkstrand. Det är en solig förmiddag och vi har bestämt träff för att åka ut i skärgården för att få en inblick i hur en vanlig dag på jobbet ser ut för honom.

– Det är mycket nu. Man vet att när isen går då börjar det hända, säger Malmberg.

Vi hoppar i en av hans vita båtar och ger oss iväg ut på sjön och det fortsätter pipa i telefonen i princip under hela båtfärden.

– Min son tjatar om att jag borde tvätta båten, vilket jag nog har gjort. Men den ser ut så här när man är ute med den på jobb hela tiden, säger Malmberg.

Mångsidig skärgårdsservice

Östra Skärgårdens Stugservice erbjuder hjälp av olika slag både ute i skärgården och på fastlandet. Det handlar ofta om nybyggen och renovering av stugor, terrasser och bryggor men det kan också vara grävarbeten, transporter samt städning av stränder och gårdar.

– Det kan vara någon som vill byta en trappa eller få hjälp med att kratta. Många vill också åka ut och städa på våren, säger Malmberg som hela tiden pekar på sommarstugor där företaget hjälpt till med diverse saker.

Han trivs med att pussla med det logistiska.

– Om någon ska ha en lastbil ut till en holme för att ta ner några träd så ordnar vi det. Jag tycker det är roligt att få ordna sådant.

Området som företaget arbetar på stäcker sig från Sibbo till Helsingfors och Borgå.

– Jag säger väldigt sällan nej till någonting. Det kanske är min svaghet, jag ser alltid en möjlighet i någonting nytt. När någon ringer för ett litet jobb som vi egentligen inte har tid med så försöker jag tänka att det kan vara en första kontkat från en potentiell kund.

Men riktigt till allt tackar han ändå inte ja.

– Det lönar sig varken för oss eller för kunden att jag åker långa sträckor på ett jobb.

Malmberg tycker samtidigt det är beklagligt att inte kunna ta emot alla uppdrag som erbjuds.

– Det känns jobbigt att inte kunna ta emot allt jobb som skulle finnas på grund av brist på kompetent arbetskraft. Det är svårt att hitta de som kan och vill arbeta för oss.

Bråda tider under sommaren

Mest jobb har företaget under vår- och sommarmånaderna. Under vinterhalvåret sysselsätter sig företaget med bland annat transporter och snöplogning.

– Den här vintern hade vi rekordmycket jobb. Det var två nybyggen och lastbilarna rullade på. Det är ofta så att sommargästerna anställer oss även när de ska renovera sina lägenheter på fastlandet.

För tillfället har företaget tolv anställda. Sedan det grundades 2004 har det vuxit från att ha varit ett enmansföretag som fokuserade på bygge i skärgården till att sköta service på bred front.

Malmberg uppskattar att omkring 80 procent av arbetet nu görs på fastlandet.

– Vi jobbar mindre i skärgården. Det kan hänga ihop med att det i dag rör sig mindre folk i skärgården. Om det inte går bilväg ända fram så är det inte lockande att åka ut. Det finns massor av hus i skärgården som stått tomma i åratal. Det kanske handlar om generationsskifte eller om släktingar som inte kommer överens.

– Sen har folk ju så bråttom i dag. Det är tungt på arbetet och då vill man inte jobba när man är ute i skärgården.

Satsade på egen butik

Sedan fem år tillbaka driver Malmbergs företag också en egen järnaffär på Kalkstrandsvägen.

– Det irriterade mig själv att springa runt i massa olika järnaffärer och först sen åka ut på sjön. Då insåg jag att läget för vårt lager var idealiskt eftersom många av de som jobbar för oss bor där nära. Nu kan de fara via järnhandeln och plocka med sig det de behöver på morgonen innan de åker till byggena.

Alldeles smärtfritt och enkelt har det inte varit att starta upp en ny affärsverksamhet.

– Med facit på hand – om någon nu skulle komma och säga att vi borde grunda en järnaffär skulle jag säga aldrig i livet. För det har varit fruktansvärt mycket jobb med det.

Trots att företaget har jobb året om är omsättningen under vinterhalvåret en utmaning då det inte är lika enkelt att bygga då dygnets ljusa timmar är färre. Järnaffären lockar inte heller lika många kunder under vintern.

Från grönsaker till bygge

Malmberg har arbetat på företaget i sju år. Före det var han grönsakshandlare.

– När jag sedan jag blev uppsagd från mitt förra jobb tänkte jag att jag ville göra något annat. Men jag hade inte planerat det här. Det bara blev så, säger Malmberg.

Arbetsdagen börjar vanligtvis redan vid sextiden på morgonen och speciellt under våren och sommaren kan dagarna bli riktigt långa. Trots det kan Malmberg inte tänka sig arbeta med något annat.

– Det roligaste är att man får vara mycket ute. Fast det finns många regniga och dåliga dagar så är en del dagar sådana som i dag, säger han.

Det beror inte bara på vädret om en arbetsdag är bra.

– Det är dagar då kunderna är arga på en, då arbetet inte löper och när man jobbar för långa dagar. Men jag skulle ändå inte byta det här jobbet mot något annat.