Allt fler vill bli sin egen chef

FÖRETAGARE. Milla Ek startade ett eget inrednings- och designföretag för ett halvt år sedan. Att få bestämma sina egna arbetstider hör till de bästa fördelarna med att vara egenföretagare, tycker hon. Bild: Kristoffer Åberg

En orsak att starta eget är att man då är sin egen herre. Att bli företagare medför ändå risker. Milla Ek som är företagare sedan ett halvt år har inte ångrat sig.

I februari grundade borgåbon Milla Ek ett eget företag. Hon hade jobbat som konsult och projektledare inom it-branschen i tio år men drömde alltid om att jobba med inredning och design.

– Jag började utbilda mig vid sidan av jobbet och drömmen om att göra inredning till min huvudsyssla fanns alltid i tankarna.

Ek är trebarnsmamma och när mammaledigheten började lida mot sitt slut i vintras såg hon sin chans att ta det avgörande steget och bli företagare.

– Jag tänkte att kanske jag vågar. Det kändes som om jag inte hade något att förlora, säger hon.

Hon hade redan gjort upp en affärsplan. Sedan kontaktade hon utvecklingsbolaget Posintra och bokade tid hos en företagsrådgivare.

– Jag fick möjligheten att sparra med rådgivaren kring mina idéer och finslipa min affärsplan. Det uppskattade jag eftersom det gav mig mera kraft och självförtroende. Jag tror att det hjälpte mig att fatta det slutliga beslutet att starta eget, säger Ek.

Grundarbetet avgörande viktigt

Hon ser det ändå inte som en omöjlighet att man skulle kunna grunda ett eget företag utan hjälp utifrån.

– Jag kände mig väl förberedd. Jag hade redan byggt upp ett starkt nätverk till företag inom inredningsbranschen och ringde i ett tidigt skede upp flera fastighetsföretag eftersom jag började med att inreda lägenheter.

Ek hade också skaffat en samarbetspartner som gav henne möbler som hon kunde använda i inredningen i utbyte mot synlighet på sociala medier. På så vis kunde Ek begränsa mängden av egna investeringar som måste göras för att få i gång det egna företaget.

– Jag hade i princip allt färdigt och kunde komma i gång väldigt snabbt efter att jag officiellt grundat företaget, som heter Finahem. Att göra grundarbetet klart på förhand var mycket viktigt, säger Ek.

Att kunna marknadsföra sig själv är minst lika viktigt, enligt Ek. Hon har satsat stort på företagets webbsida, annonserat i tidningar och har en stark närvaro på sociala medier, som hon anser vara det absolut viktigaste verktyget för att upprätthålla ett nätverk som stöder företaget.

– Synlighet och ett positivt rykte bland kunderna är livsviktigt för den enskilda företagaren, säger Ek.

Det låter som om du var väl förberedd. Hurdan hjälp fick du från Posintra?

– Främst fick jag hjälp med beräkningar och rent praktiska saker. De bad mig till exempel att göra en uppskattning av hurdan konkurrens det finns inom branschen. Jag var fullt medveten om att det råder hård konkurrens inom inredningsbranschen. Det är ytterst viktigt att hitta sin egen nisch: det som man gör bättre eller annorlunda än alla andra, och jag tror att jag har hittat det.

Livskraftigare

Över 7 000 nya företag har grundats i Nyland sedan årsskiftet. Nya företag uppstår i god takt också här i östra Nyland: till exempel i Borgå grundades 189 nya företag mellan januari och juni i år. Peter Backman, utvecklingschef på Posintra, tolkar utvecklingen som positiv.

– Jag vågar inte säga att det skulle ha skett en betydande ökning i själva mängden nya företag, men kvaliteten och livskraften hos företagen har definitivt blivit bättre, säger Backman.

LIVSKRAFTIGA FÖRETAG. Peter Backman, utvecklingschef på Posintra, ser en positiv trend i och med att de företag som grundas i östra Nyland ofta är väl uttänkta och livskraftiga. Bild: Kristoffer Åberg

Vad betyder de nya företagens högre kvalitet och livskraft i praktiken?

– Det betyder att allt fler av de nya företagarna har en mycket uttänkt och realistisk plan. De menar allvar. Man stöter mycket sällan på så kallat "tvångsföretagande", det vill säga fall där en person beslutat att starta eget i brist på andra alternativ. Egentligen är det ofta fråga om personer som redan har ett jobb men som inte längre vill låta sig styras och begränsas av andra. Själva utgångspunkten för att starta eget är ofta rätt så bra, säger Backman.

Borgå: 189.

Lappträsk: 4.

Lovisa: 42.

Sibbo: 90.

Alla har inte en fullständig plan när de närmar sig Posintra.

– Många kommer också för så kallade sparringsdiskussioner där vi bollar olika idéer fram och tillbaka, säger Backman.

Att man har koll på hur många kunder man kan komma att ha är en av de viktigaste aspekterna. Att man förbereder sig väl på förhand är också mycket viktigt.

– Man måste vara realistisk. Att ha ett eget företag betyder att man måste uppfylla en hel del förpliktelser. Man måste själv ha koll på bokföringen och eventuella kostnader. Ingen sköter heller din sociala trygghet som enskild företagare. Det måste du ta hand om själv, säger Backman.

Ska vara realist

Enligt Backman är det för höga förväntningar som ofta är det största problemet bland nya företagare.

– Man måste förbereda sig på att det kan vara mycket svårt i början. Det tar ofta en tid innan ens företag blir så lönsamt att man klarar av att försörja sig på det.

Olika företag kräver också olika stora investeringar.

– Om du till exempel är en sakkunnig vars företag bygger på att du konsulterar så behövs ingen stor investering. Ditt företag kan skötas med en dator och det du har mellan öronen. Men i fall du vill öppna en egen affär så krävs det mycket större investeringar och då ökar också den personliga risken, säger Backman.

Tanken att starta eget företag är inte lika skrämmande i dag som den har varit tidigare.

– Å ena sidan har det bantats ner på byråkratin så pass mycket att det inte längre känns så svårt att starta eget. Å andra sidan tror jag också att det har skett en attitydförändring. Det har blivit en allt mer lockande tanke att starta eget och jobba för sig själv i stället för att ens kunskap blir utnyttjad av någon annan.

Heltidsjobb

Milla Ek jobbar på heltid med sitt företag.

– Det känns riktigt skönt att kunna lyfta lön.

Att jobba för sig själv är också mycket flexibelt.

– Mina barn är ett, tre och fem år gamla så jag jobbar ibland sent på kvällen efter att de lagt sig eftersom jag vill vara närvarande till hundra procent när de kommer hem från dagis, säger Ek.

Under perioder då hon inte har tid att jobba med företaget, som till exempel under sommaren när barnen är hemma hela tiden, blir det genast en svacka i verksamheten.

– Då tjänar jag heller inte några pengar. Som egenföretagare beror givetvis allt på en själv. Men jag har varit överraskad över hur bra det egentligen har gått, säger Ek.

Ek ser inga större negativa sidor med att driva sitt eget företag.

– Jag älskar det och jag tror att det skulle vara mycket svårt att gå tillbaka till ett vanligt jobb. Ibland kan det vara lite svårt att skilja på arbete och fritid eftersom jag jobbar hemifrån, men trots det har jag varit mycket nöjd med mitt val.

Hon känner också en viss samhörighet till andra företagare.

– Jag känner några mycket erfarna företagare som jag har kunnat fråga om råd. Å andra sidan har jag själv också blivit kontaktad av nya företagare som vill ha råd, speciellt när det gäller nätverkande via sociala medier.

Mer läsning